Svet
10 ogledov

Po dveh letih bi zapustil ekvadorsko veleposlaništvo

Julian Assange Reuters
Ustanovitelj WikiLeaksa bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, kamor je pribežal po azil.

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange bo predvidoma že v kratkem odšel z ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kjer biva odkar se je pred več kot dvema letoma zatekel po azil zaradi obtožb o spolnem napadu. Obenem je zanikal, da bi bil skorajšnji odhod povezan z zdravstvenimi težavami.

Mediji v Veliki Britaniji namreč poročajo, da naj bi Assange odhajal zaradi domnevno slabega zdravstvenega stanja, saj naj bi trpel za motnjo srčnega ritma, kroničnimi težavami pljuč, imel pa naj bi tudi visok pritisk. A Assange vse to zanika in niti ne želi razkriti kdaj točno in kako bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.
 

Morajo ga izročiti

43-letnika bo Velika Britanija skoraj zagotovo nemudoma izročila Švedski, kjer ga želijo zaslišati zaradi domnevnega spolnega napada.

Na britanskem zunanjem ministrstvu se zavedajo, da so to dolžni storiti. "Jasno je, da moramo spoštovati zakone. Assangea moramo izročiti Švedski," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva.
 
Assange pa se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer ga želijo zaslišati zaradi domnevnega vohunjenja. WikiLeaks je namreč objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.