Šport > Nogomet
32 ogledov

Nor gol Ronalda dovolj le za remi: drama v La Ligi

Ander Herrera
1/36
EPA
Levante je senzacionalno priskočil na pomoč Realu in morda celo Barceloni ter na domačem stadionu šokiral vodilni Atlético (2:0). Real zvečer na nori tekmi le remiziral z Valencio in zapravil veliko priložnost (2:2). Remi Barcelone z Getafejem zdaj še bolj boleč (2:2).

Tribune stadiona Levanteja so bile vsaj tretjino obarvane v rdeče-belo, ki je po zaslugi izjemne sezone Atlético Madrida spet v modi. Bojevita ekipa Diega Simeoneja bi lahko z drugo zaporedno zmago v Valencii, kjer so pred dnevi odpravili že istoimenskega velikana, praktično že odločila letošnjo bitko za naslov, ki bi spektakularno romal na stadion Vicente Calderón.

Simeone je tekmo začel s skorajda najmočnejšo postavo (brez Arde Turana), a so njegovi varovanci, ki so v polfinalu Lige prvakov tako navdušujoče opravili s Chelseajem, kapitulirali že po sedmih mintuah, ko je po podaji iz kota nerodno posredoval branilec Filipe Luís in presenetil lastnega vratarja Thibauta Courtoisa.

Navas neprebojen zid "žabcev"

Rdeče-beli bi lahko hitro odgovorili, a je v 14. minuti Keylor Navas fantastično obranil poskus Raúla Garcíe, najboljši strelec v zgodovini španske reprezentance David Villa pa je odbitek škandalozno poslal na tribuno. Atlético ob glasni podpori "gostujočih" navijačev ni imel veliko sreče s sodniškimi odločitvami, niti blizu prepovedanega položaja namreč v 21. minuti po globinski žogi Kokeja ni bil prvi strelec Diego Costa, a ga je sodniška trojka kar dvakrat ustavila samega pred Navasom.

Napetost je naraščala, prerivanja med Costo in Mohamedom Sissokom, brazilski Španec ga je tudi udaril z glavo, na srečo obeh glavni sodnik José Luis González González ni sankcioniral. Navas je bil na mestu tudi ob poskusu Tobyja Alderweirelda s strani in vse je kazalo na to, da bodo "žabci" preživeli do polčasa.

Levante z dvema streloma do dveh golov

In res so, zato je Simeone odločno reagiral in za drugih 45 minut "aktiviral" vezista Ardo Turana in napadalca Adriána Lópeza. Po devetih minutah nadaljevanja so Costa, Koke in Arda Atléticu pripravili prvo večjo priložnost, a je bil Turek pred vrati preveč sebičen. Arda je bil blizu tudi dve minuti kasneje, strel Luísa pa je v 63. minuti v zadnjem hipu pred golom blokiral nekdo od domačih.

Ko sta priložnosti zapravila še Costa, slabo je meril na drugi vratnici, in Alderweireld, njegovo bombo je po odboju od enega izmed branilcev v kot izbil Navas, je Levante podvojil vodstvo s svojim drugim strelom na tekmi. Po predložku Víctorja z levega boka si je David Barral ustavil žogo v kazenskem prostoru in jo še pred startom Diega Godína poslal v mrežo za nov hladen tuš med številčnimi navijači Atlética.

Prerivanje po zadnjem sodnikovem žvižgu

To očitno ni bilo njihovo popoldne, sploh ko je Adrián ušel "ofsajd zanki" po idealni podaji Arde in s strelom na drugo vratnico zatresel še okvir gola. Vzdušje je na stadionu Ciutat de València naglo potihnilo, zadetku se je z dobrim strelom približal le še Tiago Mendes, "MVP" tekme Navas pa je za konec ustavil še poskus Arde.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu se je začelo hudo prerivanje med igralci obeh moštev, strasti je, šokantno, miril celo Costa ... Kasneje se je izkazalo, da so navijači Atlética z opičjimi vzkliki žalili Papakoulija Diopa, slednji pa jim je po koncu tekme odgovoril s plesom, kar so gostujoči nogometaši razumeli kot provokacijo. Zaradi petega rumenega kartona na predzadnji tekmi prvenstva, doma proti Málagi, za nameček ne bo smel igrati standardni branilec Godín.

Keita Illarramendi Real Madrid Valencia Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Zdrsnil tudi Real: Atlético potrebuje le še štiri točke

Po dobrih novicah iz Valencie bi lahko navijači Reala slavili že v enem prvih napadov na tekmi. Cristiano Ronaldo je s pomočjo enega od gostujočih branilcev spravil žogo do Garetha Bala, ki mu jo je z izvrstno podajo v prostor vrnil in Portugalca poslal v čisto priložnost pred vratarja Diega Alvesa, ki je poskus letos in lani najboljšega nogometaša na svetu obranil.

Real je v 16. minuti rešil Diego López, ki je pričakal strel z glavo povsem osamljenega Danija Pareja, na katerega je po predložku s strani povsem pozabila Realova obramba, a je poskus Pareja po sredini López na žalost gostujočih navijačev odbil v svojo prečko. Deset minut kasneje je Ronaldo znova pobegnil obrambi Valencie, a je njegov močen strel na prvi vratnici znova pričakal Alves. Svoj medsebojni dvoboj sta Brazilec in Portugalec nadaljevala že po naslednjem kotu, ko je Alves izpod prečke izbil nov izvrsten poskus Ronalda s težkega položaja.

Obstreljevanje Ronalda, Mathieu utišal Bernabéu

Bale je prvič tudi sam nevarneje zapretil golu "netopirjev" v 29. minuti, a njegov strel po prodoru z desnega krila ni bil dovolj natančen. Beli balet je bil zelo negotov pri podajah s strani, tako bi lahko v novo čisto priložnost prišel Paco Alcácer, a si ni uspel ustaviti žoge. Na drugi strani je Ronaldo najprej z močnim strelom z roba kazenskega prostora zgrešil zgornji kot za manj kot pol metra, nato pa še enkrat preizkusil Alvesa, po čigar obrambi je Bale pred vrata poslal ostro žogo, ki jo je prek vrat z dobrega metra razdalje poslal Karim Benzema.

Polčas se je končal šokantno za domače navijače – López je s panterskim posredovanjem najprej ustavil izvrsten poskus Sofianeja Feghoulija, a iz kota, ki je sledil, je njegovo mrežo uspel zatresti francoski branilec Jérémy Mathieu. López ni mogel skočiti zaradi bloka, Mathieu pa je s težkega položaja praktično na golovi črti zadel za šok na Bernabéuu.

Ramos spet na pravem mestu

Carlo Ancelotti v drugem polčasu ni čakal niti sekunde in namesto Asierja Illarramendija, ki je večinoma neuspešno nadomeščal Luko Modrića, je od prve minute vstopil Ángel di María. López je moral posredovati prvi, ustavil je strel z glavo nekdanjega Barçinega vezista Seydouja Keitaja, nato pa so se žarometi znova preusmerili proti Alvesu, ki je ustavil Di Marío po protinapadu, Isco pa je bil za las nenatančen že minuto kasneje.

Ko je Alves znova ustavil Ronalda, se je Portugalec le odločil podati in po predložku s strani Di Maríe je s povratno žogo z glavo pred golom našel Sergia Ramosa, junak polfinalne tekme Lige prvakov z Bayernom pa je zabil še en zlata vreden zadetek za beli balet. Člani Valencie so neuspešno protestirali zaradi domnevnega prekrška Ronalda, ki si je podajo pripravil z odrivanjem rojaka Joãa Pereire.

Ronaldo "odklenil" Alvesa šele z evrogolom

Nov hladen tuš je bil za navijače na Bernabéuu na sporedu že pet minut kasneje, ko je nekdanji "šolarček" belega baleta Dani Parejo po novi akciji z boka prišel v priložnost pred Lópeza in ga matiral še drugič v nedeljskem večeru. Ronaldo bi lahko v nori tekmi takoj izenačil, a ga je znova uspel ustaviti izjemni Alves. Ancelotti je poskusil še z zadnjo obupano potezo in namesto Isca v igro poslal Casemira, a bi se menjava kmalu obrestovala njegovemu kolegu Juanu Antoniu Pizziju, čigar rezervist Jonas je bil blizu morda odločilnemu zadetku.

Alves še ni rekel zadnje, v 76. minuti je dobro ubranil močen strel Ronalda s prostega strela, Portugalec pa je zelo slabo meril po podaji iz kota dve minuti kasneje. Golu oranžnih se je na las približal še zadnji Ancelottijev rezervist Álvaro Morata in Realu je počasi že zmanjkovalo časa. Takrat je udaril tisti, ki se je na to pripravljal celo tekmo – Ronaldo je v drugi minuti sodnikovega dodatka mojstrsko, s peto, preusmeril žogo v mrežo in začel noro slavje.

Vse bi lahko bilo še toliko lepše za kraljevi klub, če bi Portugalec v eni zadnjih akcij nov predložek z glavo poslal za nekaj centimetrov natančneje proti golu Valencie, a je žoga švignila mimo vratnice. Zadnja priložnost za antologijsko zmago je imel Morata, toda po podaji Di Maríe v sredino je zgrešil, bil pa je tudi v prepovedanem položaju.

Več sledi ...

Getafe Barçi pokvaril spominsko tekmo za Tita

Barcelona je na prvi domači tekmi po smrti nekdanjega trenerja Tita Vilanove gostila Getafe na pomembni tekmi za obe ekipi. Katalonci bi z zmago še vedno upali na naslov, gostje pa se še borijo za obstanek v ligi. Čeprav je bilo v igri veliko, pa so domači nogometaši vnovič pogoreli. Ob številnih priložnosti in večinski posesti so vodili dvakrat, a obakrat vodstvo izpustili iz rok in se na koncu moraliz adovoljiti z remijem 2:2. S tem so praktično že izgubili možnosti za naslov prvakov, o katerem bosta očitno odločala madridska Real in Atlético.

Barcelona - Getafe Vilanova  osmrtnica smrt transparent tribuna napis | Avtor: EPA EPA
Po minuti molka v spomin na preminulega stratega se je tekma začela precej počasi. Domači so si poizkušali prirpaviti nevarnejšo priložnost, a jih je gostujača obramba dobro držala stran od njihovih vrat. Po polovici prvega polčasa pa je ena od podaj Danija Alvesa v kazneskem prostoru nasprotnika našla Lionela Messija, ta pa je z natančnim strelom poskrbel za vodstvo Barcelone. Nekaj minut kasneje se je Argentinec izkazal tudi z imenitno podajo v prazni prostor, a Pedro priložnosti ni izkoristil. 

Glavni sodnik ni upošteval stranskega

Svoje priložnosti so imeli tudi nogometaši getafeja. Najlepšo je v 32. minuti zapravil Pablo Sarabia, ki iz prostega strela iz ugodnega položaja sprožil preko domačih vrat. Nedolgo zatem pa so se gostje po veliki zmešnjavi razveselili zadetka. Po visoki podaji iz prostega strela je žogo dobil Lafita in iz obrata močno in natančno ugnal Joseja Manuela Pinta. Med veseljačenjem jih je prekinil stranski sodnik, ki je ocenil, da je pred strelom sodil prekršek, glavni sodnik pa je nato presodil, da je bil zadetek regularen in tako je bil izid poravnan na ena, kar je bil po zapravljeni priložnosti Alexisa v zadnjih trenutkih prvega dela igre tudi izid polčasa. 

Barca je drugi polčas začela z eno samo misijo v mislih in vratar Getafeja Julio Cesar je imel že v prvih minutah veliko dela s streloma Andresa Inieste in Lionela Messija. Domačim je do nivega vodstva zmanjkalo tudi nekaj sreče. Po čudnem strelu Alexisa s prsmi je žogi pot v mrežo namreč preprečila prečka. Nič pa ni preprečilo zadetka Čilenca, ko mu je v 67. minuti lepo podal Cesc Fabregas, ki je nekaj trenutkov prej vstopil namesto branilca Mascherana. 

Ponovno hudo kaznovani za zapravljivost

Katalonci se ob vodstvu niso ustavili in so želeli čim prej dokončno vknjižiti tri točke, a jim ob zapravljenih priložnosti to ni uspelo. Messi je odlično podal pred gol, Dani Alves pa je z glavo meril mimo vrat Getafeja. Kasneje je svojo priložnost zapravil tudi argentinski čudodelec, kar pa bi gostje lahko tudi kaznovali.

Jaime Gavilan je žogo po protinapadu podal v kazenski prostor Barcelone, kjer je nanjo osamljen čakal Pablo Sarabia, ki je sprožil iz voleja, a natnčno v izkušenega Pinta, ki je žogo ujel. Ko pa je že vse kazalo na slave blaugrane pa jih je zadelo kot strela z jasnega. V sodniškem podaljšku so gostom dovolili nevaren predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Lafita, ki je z dvema zadetkoma pokopal upe Barçe na naslov, Getafeju pa priboril pomembno točko v boju za obstanek. 

Ander Herrera | Avtor: EPA EPA

Baski v Madridu do Lige prvakov

Nogometaši Athletica iz Bilbaa so v Madrid prišli z enim samim ciljem; da si z zmago zagotovijo končno četrto mesto v prvenstvu. Baski so na tekmi proti Rayu Vallecanu pokazali vso svojo moč za nagrado za zmago s 3:0 pa so si priigrali uvrstitev v kvalifikacije za ligo prvakov v prihodnji sezoni. To je za klub, sestavljen iz samih Baskov izjemen uspeh, za seboj so namreč pustili številne slovite španske klube, tudi finalista evropske lige, Sevillo.

Revijalka Athletica se je začela že sredi prvega polčasa, ko je Mikel San José, ki je z natančnim strelom matiral domačega vratarja Rubena. Povišanje vodstva je sledilo že deset minut kasneje, ko je po kotu žoga pristala na nogi Óscarja de Marcosa, ki je akcijo zaključil z zadetkom. Končni izid tekme je v drugem polčasu iz prostega strela postavil Ander Herrera in takrat je tudi postalo jasno, da bo baskovski dragulj naslednje leto nastopil v elitnem mednarodnem tekmovanju. 

Španska liga, 36. kolo:

Rayo Vallecano : Athletic Bilbao 0:3 (0:2)
San José (20), De Marcos (30), Herrera (75)

Barcelona : Getafe 2:2 (0:0)
Messi (23), Sánchez (67); Lafita (37, 90)

Málaga : Elche 0:1 (0:1)
Rodrigues (11)
RK: Tono (68), Botia (82/oba Elche)

Osasuna : Celta Vigo 0:2 (0:2)
Nolito (21, 34)

Real Valladolid : Espanyol 1:0 (1:0)
Rukavina (20)
RK: Pizzi (72/Espanyol)

Almería : Real Betis 3:2 (0:0)
Díaz (52), Vidal (77), Azeez (90); Rodríguez (60), Sevilla (70)
RK: Suso (54/Almería)

Levante : Atlético Madrid 2:0 (1:0)
Luís (7/a.g.), Barral (69)

Sevilla : Villarreal 0:0
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

Real Madrid : Valencia 2:2 (0:1)
Ramos (59), Ronaldo (90); Mathieu (44), Parejo (65)

Postavi

Madrid: López; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Alonso, Illarramendi (od 46. Di María), Isco (od 72. Casemiro); Ronaldo, Benzema (od 84. Morata), Bale. Na klopi: Casillas; Coentrão, Khedira, Nacho.

Valencia: Alves; Pereira, R. Costa, Mathieu, Bernat; Fuego, Keita; Feghouli, Parejo (od 90. Vezo), Vargas (od 90. Barragán); Alcácer (od 67. Jonas). Na klopi: Guaita; Vinícius, Míchel, Fede.

Sodnik: Carlos Clos Gómez (Zaragoza).

Ponedeljek ob 22.00:
Real Sociedad – Granada

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.