Šport > Nogomet
22 ogledov

Athletic preprečil epski povratek Barçe

athletic bilbao EPA
Athletic Bilbao je na povratni tekmi španskega superpokala remiziral z Bacelono (1:1) in si s skupnim izidom 5:1 priigral prvi pokal po letu 1984.

Blaugrana je lov na zgodovinski povratek začela s Claudiem Bravom v vratih, v polju pa je Luis Enrique postavil praktično najmočnejšo zasedbo, če odštejemo načeta Jordija Albo in Neymarja. V zadnji liniji sta od prve minute priložnost dobila Gerard Piqué in Jérémy Mathieu, ob standardni vezni liniji pa je v napadu ob Leu Messiju in Luisu Suárezu začel Pedro.

Athletic po izjemni predstavi na prvi tekmi večjih razlogov za menjave ni imel, Ernesto Valverde se je tako odločil za pričakovano enajsterico, najbližje vratom je bil postavljen krvnik Barçe na prvem obračunu - Aritz Aduriz. Strelec prvega gola v petek, Mikel San José, ni bil v kombinacijah za tekmo zaradi poškodbe mečne mišice. Še vedno za nastop ni bil dovolj pripravljen Iker Muniain.

lionel messi | Avtor: EPA EPA
Domači so hitro prevzeli terensko premoč in v šesti minuti prišli do prve velike priložnosti. Najprej je strel Pedra iz obetavne situacije v zadnjem trenutku blokirala gostujoča obramba, po sledečem kotu pa je Piqué iz bližine stresel prečko po nizki podaji z leve.

Kljub pritisku in praktično konstantni posesti žoge Barcelona v prvih 15 minutah ni uspela prebiti strnjene baskovske obrambe, ki je bila postavljena zelo nizko, a je svojo linijo držala sila disciplinirano. Athletic je prvič zapretil, resda zelo sramežljivo, v 18. minuti. Sprva je bil Aduriz za korak prekratek za odbijajočo žogo v kazenskem prostoru, v naslednji akciji pa si ni uspel ustaviti predložka z noge Oscarja de Marcosa.

Barça je hitro odgovorila, toda po lepi ekipni akciji na levi Andrés Iniesta pred vrati ni našel soigralca. Domači kapetan je po dvojni podaji dobro vtekel tudi v 25. minuti, vendar do zaključka ni prišel. V 28. minuti je Javier Mascherano slabo ocenil dolgo žogo, a je Aduriza efektno zaustavil Piqué in začel akcijo, po kateri je Barcelona prišla do kota. Sledila je odlična uigrana akcija in čist strel za Pedra s 13 metrov, ki pa je zgrešil celotno žogo.

V 31. minuti je Messi poskusil s prostega strela s precejšnje oddaljenosti, meril je previsoko. Tri minute kasneje je Iniesta polvolej z roba kazenskega prostora poslal pod oblake. V 38. minuti pa je imel Athletic prvo zaključno žogo. Po napaki Pedra na lastni polovici se je, potem ko je preigral Mathieuja, sam pred golom znašel Javier Eraso in z desetih metrov zadel le stranski del mreže.

luis enrique | Avtor: EPA EPA


V 43. minuti je Barcelona vendarle prišla do zadetka za upanje. Po predložku z desne na drugo vratnico je Suárez s prsmi asistiral Messiju, Argentinec pa iz bližine ni imel težkega dela in je zanesljivo matiral Gorko Iraizoza ter postavil izid polčasa.

Tudi drugi polčas se je začel s pričakovano prevlado Kataloncev, ki pa si v prvih desetih minutah niso uspeli pripraviti lepše priložnosti. Na drugi strani se je pri neoviranem strelu z 18 metrov, po podaji Aduriza, znašel Markel Susaeta, meril pa je točno v Brava.

Še lepšo priložnost je imel Aduriz, resda iz prepovedanega položaja, v 55. minuti, Bravo je bil spet dobro postavljen. Piquéja je stranski sodnik tako razjezil, da mu je oster protest ob stranski črti prinesel neposredni rdeči karton.

Že v naslednji akciji se je sam pred Iraizozom znašel Pedro, tudi tokrat je žoga končala v rokah vratarja. V 60. minuti bi Rakitić pravzaprav moral podvojiti prednost, toda po ostri podaji Mathieuja z leve je na drugi vratnici s petih metrov zgrešil prazna vrata.

V 64. minuti je po kombinaciji z Messijem poskušal Iraizoza premagati Suárez, a jebvil vratar Bilbaa ponovno na mestu. Postajalo je vse jasneje, da Barçi ne bo uspelo nadoknaditi gromozanskega zaostanka s prve tekme. V 73. minuti je Messi ukradel žogo na sredini in podal do Suŕeza, ki je potegnil proti golu Bilbaa in z levico sprožil mimo gola. 

aritz aduriz | Avtor: EPA EPA
Upanje za Katalonce je ugasnilo minuto kasneje, ko je Camp Nou dokončno utišal Aduriz. Španski napadalec je povsem sam sprejel podajao De Marcosa in v drugem poskusu premagal Brava za neulovljivih 5:1 (skupno). Mascherano je sicer zahteval prepovedan položaj, a ostal praznih rok.

Aduriz je v 80. minuti ob žvižgih domačih navijačev zapustil igrišče. Nogometaš Bilbaa je v štirih dneh zabil kar štiri gole španskemu prvaku. Kmalu zatem si je z brutalnim startom na Mascherana izključitev prislužil rezervist Kike Sola, ki je malo prej zamenjal Aduriza. Stroga odločitev glavnega sodnika, ki je tako nekaj minut pred koncem izenačil število igralcev na zelenici.

Messi se je v 89. minuti znašel v prepovedanem položaju, zadnje tri minute sodnikovega podaljška pa so minile brez prave nogometne akcije. Barcelona tako ne bo ponovila šesterčka, Athletic pa je prišel do druge superpokalne lovorike v zgodovini kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.