Avto
69 ogledov

Audi naj bi goljufal z volanom

Audi A6 allroad Gregor Prebil
Audi naj bi posluževal še enega inovativnega trika za zmanjševanje uradnih podatkov o izpustu CO2, poroča nemški medij. Pri tem je imel veliko vlogo volan.

Bild am Sonntag je v včerajšnji izdaji poročal, da je Kalifornijski urad za zrak (CARB) pri vozilih znamke Audi odkril programsko opremo na menjalniku, ki omogoča potvarjanje meritev izpustov ogljikovega dioksida (CO2). Gre za ločeno programsko opremo, ki nima povezave z lanskoletnim razkritjem.

Jedro afere Dieselgate je bila namreč ugotovitev, da so določeni tipi dizelskih motorjev koncerna VW na motorni programski opremi "skrbeli" za precej nižje izpuste NOx škodljivih izpustov, če so senzorji na podlagi zunanjih dejavnikov (temperatura zraka ...) zaznali, da je avto podvržen uradnemu testnemu postopku. Tudi Audi se je posluževal teh spornih VW-jevih motorjev, hkrati pa je priznal, da so nedovoljeno programsko opremo uporabili tudi pri lastnem 3,0-litrskem V6 dizlu.

Bistvo manipulacije sta bila menjalnik in volan

CARB naj bi po pisanju omenjenega časnika na nov primer nedovoljenega sowtwara naletel minulo poletje, Audi pa naj bi ga uporabljal pri avtomobilih na bencinski in dizelski pogon z avtomatskim menjalnikom, povzema Automotive News. Računalnik avta je meril volanski kot prednjih koles in na podlagi tega vklapljal posebni program za menjavo prestav, da je pri običajni vožnji proizvajal avto manj ogljikovega dioksida.

Če so bila kolesa zavrtena pod kotom manj kot 15 stopinj, potem je računalnik dopuščal možnost, da se avto nahaja na testni mizi v laboratoriju, kjer sicer med postopkom meritev ne prihaja do vrtenja volana. Zato je bil takrat izpust CO2 ob pomoči računalnika znižan na minimum. Če pa je bil kot prednjih koles večji od 15 stopinj, pa je bil ta program izklopljen, v zrak pa so uhajale višje emisije. 

Po poročanju Bild am Sonntag je CARB sporno programsko opremo odkril v modelih A6, A8 in Q5, torej avtih, ki so zelo množično prodajani tudi na evropskih trgih. Audi je sicer z vgrajevanjem omenjene programske opreme prenehal šele spomladi letos, torej tik pred razkritjem Američanov. V Audiju za zdaj še niso želeli komentirati novega razkritja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:42 08.november 2016.

    Ni čudno da novih avtomobilskih podjetij ni če pa stara tako rada goljufajo. Z raznimi pravili se pač odplakne samo poštena podjetja; potrošnik pa ne dobi skoraj nič od tega.

  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 11:00 08.november 2016.

    torej gre ta audi na drag race 'z rezervo' :)

  • popokatopetl 15:40 07.november 2016.

    Ta VAG koncern je pa res neučinkovit, da za vsako zanko posebej cheat razvija.