Avto
72 ogledov

Audi na daljavo odklepa svoja vrata

Audi connect Audi
Najnovejša Audijeva modela Q7 in A4 uvajata storitev myCarManager in myService, ki omogočata nadzor nad vozilom s pomočjo mobilnika ali pametne ure ter udoben stik s servisom.

Del nove različice aplikacije za pametni telefon Audi MMI je odslej tudi storitev povezave z vozilom. Lastniki novih Q7 in A4 lahko na ta način preko svojega pametnega telefona odklenejo in zaklenejo vrata, upravljajo  opcijsko ogrevanje mirujočega vozila in si ogledajo aktualno stanje svojega vozila. Tako lahko preverijo, koliko kilometrov je trenutno na števcu, kako poln je rezervoar in kakšen je akcijski radij, pa tudi servisne informacije. 

Prav tako lahko lastnik preveri, kje in koliko časa je njihovo vozilo trenutno parkirano, omogočeno je tudi vodenje do avta. Upravljanje aplikacije je sedaj mogoče tudi z Applovo pametno uro.

Vrat ne bo odklenil vsakemu

Ker je zadnje mesece veliko govora o varnosti in ugrabitvah vozil na daljavo, so pri Audiju temu področju po lastnih besedah namenili veliko pozornosti. 

Tako komunikacija nikoli ne poteka neposredno med pametnim telefonom in vozilom, temveč vedno preko varnega Audijevega strežnika. Glede na tip priklicanih podatkov poteka prenos po različnih poteh, voznik si poročilo o stanju vozila zagotovi šele na priklic. V primeru zahteve po odklepu vrat se se med Audijevim strežnikom in vozilom izvede dodatna avtentifikacija, preden se ukaz dejansko izvede. Vozilo tako ne bi reagiralo na ukaz z nepooblaščenega strežnika. Voznik mora pred izvedbo ukazov, ki jih upravlja na daljavo, na vozilu v pametni telefon vnesti tudi lastno PIN-kodo.

Nove so tudi storitve myService, ki zajemajo klic v sili, spletni servisni klic in spletno naročanje na Audijev servisni termin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:52 29.september 2015.

    Kako pa to deluje tam, kjer ni signala?