Avto
27 ogledov

Audijevi avti bodo zadaj svetili v OLED

Audi OLED Audi
LED tehnologija pri zadnjih lučeh morda danes izgleda še sodobno, a kmalu temu ne bo več tako. Audi bo v kratkem javnosti predstavil konceptni avtomobil, na zadku katerega bodo vgrajene OLED sijalke, ki prinašajo veliko prednosti in nove možnosti uporabe.

Svetlobna vojna, kot mediji poimenujejo rivalstvo med BMW in Audijem na področju naprednih svetil, se torej nadaljuje. Če je bila lani v ospredju tekma, kdo bo predstavil sodobnejše laserske žaromete, sta tokrat prestižni nemški znamki našle novo fronto na področju svetil na zadkih avtomobilov. 

Če je dobro za mobilnike, mora biti tudi za avte

Audi bo septembra na salonu v Frankfurtu predstavil naslednjo generacijo svetil za zadkeavtomobilov, ki naj bi zaradi vseh prednosti po napovedih prav kmalu postale zelo običajne pri širokem krogu modelov. 

Gre za tehnologijo OLED (organic light emitting diode), pri kateri svetlobo ustvarja posebna organska polprevodniška plast, ta tip svetlobe pa že nekaj časa izpodriva klasično LED tehnologijo pri mobilnikih in televizorjih, saj je sposobna ustvarjati precej boljša kontrastna razmerja. 

Tehnologija je očitno sedaj nared tudi za zahtevni avtomobilski trg, Audijev koncept bo namreč imel vgrajene za proizvodnjo povsem nared OLED matrične luči. Kot pravijo Nemci, je prednosti nove tehnologije pred LED svetlobo ogromno. Tako ta svetila omogočajo neprestano spreminjanje jakosti svetlobe, ne potrebujejo odsevnikov ali svetlobnih vodil, različne barve je mogoče tudi različno združevati v podkategorije, s čimer se na področju oblikovanja odpirajo številne nove možnosti, še posebej ker je celotna OLED tehnologija lahko zapakirana v manjšem prostoru, ki potrebuje tudi manj hlajenja kot klasični LED.

Pri Audiju napovedujejo, da bodo sedanjo OLED tehnologijo v prihodnosti z novimi komponentami razvijali do te mere, da bo omogočala 3D svetlobne strukture, poroča Gizmag.

BMW OLED | Avtor: BMW BMW
In tekmec? Pri BMW se strinjajo z Audijevimi napovedmi, da so OLED svetila tehnologija prihodnjih avtomobilov, a imajo hkrati gotovo veliko pripomb na Audijevo samohvalo, da so "vodilna znamka na področju razvoja avtomobilskih svetil". Nenazadnje so pri BMW svoj konceptni avto vision future luxury z OLED tehnologijo predstavili že lani na salonu v Pekingu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Xerxes 22:21 03.avgust 2015.

    Mercedes Benz pa lepo diskretno preizkuša kaj bo najboljše delovalo in bo potem vgrajeval. Gosposko. Za tiste, ki imajo in znajo.