Avto
85 ogledov

Audi Q8 naznanja nove čase v oblikovanju in tehnologiji

Audi Q8 koncept Audi
Manj kot tri tedne pred odprtjem avtomobilskega salona v Detroitu so pri Audiju pokazale prve skice konceptnega modela Q8. Serijsko različico lahko pričakujemo leta 2019, ko bo na trgu konkurirala modeloma BMW X6 in mercedes GLE coupe.

Uradne skice Audijeve zastavonoše med športnimi terenci so pri podjetju iz Ingolstadta delili z novičarskim portalom Welt, kjer so spregovorili s šefom oblikovanja pri Audiju Marchom Lichtejem. Oblikovalec je spregovoril o načrtih podjetja za prihodnost. "Audiji ne bodo več enaki,“ obljublja.

Med X6 in MB GLE coupe

Lichte, ki je poskrbel tudi za novega audija A8, ta bo postregel s tretjo stopnjo samodejne vožnje in na trg prihaja konec prihodnjega leta, za Q8 pravi, da je hibrid med klasičnim športnim terencem in športnim kupejem.

Filozofija je podobna kot pri BMW X6 in mercedesu GLE coupeju, velikostno in cenovno pa naj bi bil audi Q8 uvrščen med njiju. Pri Audiju ne izključujejo možnosti, da bi z vso vsebino, ki jo bo ponudil Q8, tekmovali tudi z modeloma, kot sta bentley bentayga in porsche cayenne, s katerim si bo delil platformo MLB-EVO. Na njej izdelujejo že model Q7 in je osnova za novi A8.

Audi Q8 koncept | Avtor: Audi Audi

Nova generacija motorjev

V Detroitu naj bi bil predstavljen konceptni Q8 e-tron opremljen z električnim motorjem. Za serijski model se pričakuje, da ga bo poganjala nova generacija dizelskih in bencinskih V6 in V8 motorjev. Pričakuje se tudi različica SQ8, ki jo bo tako kot SQ7 poganjala kombinacija 4,0-litrskega V8 dizelskega motorja in električnega kompresorja s skupno močjo 320 kilovatov (435 KM) in 900 Nm navora, neuradno pa se obeta še bolj ekstremen model RS Q8 z biturbo bencinskim V8 motorjem z okoli 441 kilovatov moči (600 KM), kot tudi povsem električni model.

Audiji bodo imeli karakter

Lichte je za Welt priznal, da je Audijev dizajn v zadnjih letih ponudil premalo raznolikosti in preveliko podobnost med različnimi modeli, zato je potrebna večja oblikovna raznolikost. "Glede na odzive kupcev bomo posegli po ločevanju. To se bo v prihodnosti prav gotovo zgodilo. Vsak novi Audi bo imel svoj značaj, vsak bo imel svoje izražanje. To velja tako za zunanjost kot notranjost."

Prav notranjost bo, tako kot pri novem A8, povsem drugačna, kot smo jo bili v Audijih vajeni do zdaj, obljubljajo v Ingolstadtu, kjer omenjajo najmodernejši zabavno-informacijski sistem do zdaj in digitalna instrumentalno ploščo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:00 23.december 2016.

    Za tale turkischwaggen je treba dat preveč ojrotov,za precej manj denarja se dobi zelo dober avto.Ponarejeni olimpijski krogi so samo za tiste,ki se hočjo napihovat pred ostalimi,da so nekaj boljšega??

  • maresem 08:08 22.december 2016.

    Precenjena jajca, kot vsi ostali.