Avto
45 ogledov

Audiji bodo kmalu vedeli, kdaj bo zasvetila zelena luč

Audije sistem TLIS Youtube
Pri Audiju so predstavili sistem TLIS (Traffic Light Information System), ki bo na voljo v modelih Q7, A4 in A4 allroad aktualne generacije (proizvedenih po 1.6 2016) in bo z grafično podobo semaforja pred očmi voznika odšteval čas do trenutka, ko bo na semaforju zasvetila zelena luč.

Novi prometno informacijski sitem je prvi korak do komunikacije vozila s prometno infrastrukturo so prepričani v Ingolstadtu. Opcija bo v začetku na voljo le v nekaterih večjih svetovnih mestih.

Audiji bodo namreč čas do zelene luči odštevali le v križiščih na katerih obstaja velika možnost, da bo odštevanje usklajeno z realnim stanjem semaforja. Avto bo v realnem času preko naprednega sistema za upravljanje s prometom, ki nadzoruje semaforje prejel vse potrebne informacije. Povezava med avtomobilom in infrastrukturo bo prenesena s pomočjo LTE povezave, ki jo bo moralo imeti vgrajeno vozilo. Med čakanjem pred semaforjem bo informacijski sistem voznika na instrumentnalni plošči, kot tudi head-up-zaslonu (če bo na voljo), prikazoval preostali čas do spremembe signala in vklopa zelene luči na semaforju.

Odpirajo se nove možnosti

Audi Q7, A4 in A4 allroad bodo lahko to opcijo na digitalnem zaslonu prikazovali od jeseni letos.

Pri Audiju računajo, da bi lahko v prihodnosti to funkcijo združili z navigacijo vozil, kot tudi start/stop sistemom. Omenjene funkcije bi lahko izboljšale pretok vozil v občinah, kar bi lahko privedlo do boljše splošne učinkovitosti vožnje in skrajšalo prevoz na delo, hkrati pa bi z novim sistemom lahko privarčevali na porabi goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.