Avto
25 ogledov

Revolucionarno Audijevo vzmetenje

Audi eROTT Audi
Audi je predstavil tehnologijo blaženja avtomobilskega podvozja s pomočjo elektromotorjev. Zadeva bo imela lahko zelo daljnosežne posledice pri prihodnjih avtomobilih.

Audijev koncept elektromehanskih blažilnikov odpira številne nove možnosti, v prvi vrsti za rekuperacijo energije, ki gre sicer pri današnjih avtomobilih vsa v nič.

Tehnologija se imenuje eROT, poenostavljeno povedano pa so Audijevi inženirji hidravlične blažilnike zamenjali z elektromehanskimi. Ti imajo vrtljiv mehanizem, ki se ob stiskanju in raztezanju roke vpetja giblje in s tem ustvarja električni tok kot generator. 

"Vsaka luknja, vsaka grbina ali ovinek ustvarja kinetično energijo," pojasnjuje šef Audijevega razvojnega oddelka Stefan Knirsch. "Danes blažilniki absorbirajo energijo, ki se vsa izgubi v obliki toplote. Mi pa smo to energijo spremenili v uporabno." 

Bolj kot je cesta neravna, več energije se proizvede, po trditvah lahko vse do 613 wattov. Vsa proizvedena energija se spravi v baterijo, ki nato služi za pogon hibridnega pogona ali pa za pogon porabnikov. Vse to seveda zmanjšuje porabo, če ima avto klasični pogon z notranjim izgorevanjem. 

eROT pa ima še eno zelo dobro lastnost, saj lahko delujejo tudi v nasprotni smeri v pomoč avtomobilu - tako lahko tehnologija "gladi" neravnine in skrbi, da se avtomobil  ovinkih ne nagiba. Tako ima velike potenciale tudi pri športnih avtomobilih. 

Da bi bil eROT lahko resnično prava stvar, omogočajo tudi kompaktne mere te tehnologije, saj potrebuje manj prostora za vgradnjo od klasičnih blažilnikov.

Kdaj bi lahko eROT videli oziroma občutili v prvem serijskem avtu, pri Audiju še nočejo napovedovati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1