Šport > Nogomet
20 ogledov

Tako se bodo oddolžili vsem sodelujočim

augsburg demontaža bombe
1/6
EPA
Nogometni klub Augsburg se je na poseben način zahvalil vsem, ki so v nedeljo sodelovali pri demontaži bombe iz druge svetovne vojne.

Na božični dan so zaradi bombe iz druge svetovne vojne evakuirali 50.000 prebivalcev bavarskega mesta, v klubu pa so se odločili, da se bodo vsem 4000 ljudem, ki so sodelovali pri zahtevni operaciji, oddolžili s povabilom na tekmo.

V sodelovanju z mestnimi oblastmi so se pri Augsburg odločili, da bodo vse udeležence projekta povabili na eno od tekem nemške bundeslige v spomladanskem delu prvenstva.

"Veseli smo, da se je vse dogajanje s to bombo tako dobro razpletlo. Dobro smo se organizirali, zahvala pa gre številnim prostovoljcem. Kot majhno zahvalo bi radi vseh 4000, ki so kakorkoli sodelovali pri tem odstranjevanju bombe, povabili na eno naših tekem. Mi vsi smo Augsburg," je sporočil predsednik kluba Michael Ströll.

Bavarski klub je v nedeljo sicer tudi ponudil svoj stadion WWK Arena oziroma tamkajšnje prostore za pomembneže kot eno od točk, kjer so se zbrali tisti, ki so morali zaradi nevarnosti pri odstranjevanju bombe začasno zapustiti domove.

V nedeljo so po večurnem delu v središču Augsburga uspešno nevtralizirali letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Domove je moralo preventivno zapustiti približno 54.000 prebivalcev tega bavarskega mesta, kar pomeni, da je šlo za eno največjih evakuacij v zgodovini Nemčije zaradi ostankov vojne.

Doslej so največjo podobno evakuacijo zaradi bombe iz druge svetovne vojne organizirali leta 2011 v Koblenzu, ko je moralo domove zapustiti približno 45.000 prebivalcev.

Približno 900 policistov in več sto gasilcev je pred začetkom del v Augsburgu preverjalo, če se v kakšnem stanovanju v krogu 1,5 kilometra od bombe še zadržujejo ljudje. Demontiranje bombe se je začelo okoli 15. ure in je trajalo nekaj manj kot štiri ure; 1,8 tone težko bombo, ki je imela več vžigalnikov, ki jih je bilo treba odstraniti, sta nevtralizirala dva deminerja. Britansko letalsko bombo so sicer odkrili na gradbišču v središču mesta v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.