Avto
15 ogledov

Auto Bild moral pojasnjevati blatenje BMW

BMW EPA
Zapis v reviji Auto Bild, da naj bi tudi BMW podobno kot VW zavajal kupce glede porabe, je povzročil pravi potres. Auto Bild je po ostrem odzivu BMW precej omilil izjavo in krivdo zvalil na napačno oziroma nepravilno povzemanje drugih medijev.

Potem, ko so za nekaj časa včeraj delnice BMW padle celo za 10 odstotkov, so med današnjim trgovanjem pridobile nazaj večji del svoje vrednosti. Vseeno pa je finančni trg pokazal, kako lahko že en zapis v sicer uglednem mediju povzroči težko opisljivo škodo. 

Vse se je začelo v četrtek zjutraj, ko je Auto Bild v "ekskluzivni" zgodbi vrgel sum dvoma glede rezultatov glede izpustov tudi na primeru BMW. Pri tem se je skliceval na teste mednarodnega sveta ICCT, ki je bil poleg tudi pri razkritju goljufive programske kode v aferi z Volkswagnom. ICCT je v testu modela X3 ugotovil prcejšnja razhajanja med emisijami, ki so bile narejene laboratorijsko in med tistimi, ki so jih izmerili v realnem prometu. Po zapisanem v Auto Bilda je tako vprašljiv uradni rezultat dvolitrskega dizla pri modelu X3.

Ostali svetovni mediji so seveda zgodbo hitro pograbili in ime BMW pospremili z besedo goljufija, posledica pa je bil pravi potres na borzi in padec BMW. Ta se je na zapise ostro odzval in zatrdil, da so vsi njihovi rezultati z emisijami povsem regularni in preverljivi, na noben način pa ne posledica uporabe kakšne prepovedane tehnike ali manipulacij. 

Auto Bild je verjetno tudi na pritisk iz Münchna v četrtek popoldan moral še sam pojasniti svoje zapise. V odzivu je poudaril, da so želeli zgolj osvetlili rezultate ICCT testa glede emisij v realnem prometu pri X3 in da niso želeli dati vtisa, da BMW tudi manipulira pri uradnih testih. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.