Slovenija
107 ogledov

Avstraliji leta 2013 grozi recesija

Avstralsko rudarstvo. EPA
Avstralski minister za naravne vire Martin Ferguson je pretekli teden po objavi slabših poslovnih rezultatov rudarskega velikana BHP Billiton dejal, da je "veliki pok cen surovin" že preteklost.

Zaradi dolžniške krize območja evra in upočasnitve kitajske gospodarske rasti je Avstralija tudi prestavila začetek gradnje velikega rudarskega projekta.

"Razumeti morate, da je veliki pok cen surovin že mimo," je dejal Ferguson. Po njegovih besedah morajo biti sicer Avstralci zadovoljni, saj so za razvoj rudarstva namenili kar 270 milijard avstralskih dolarjev (283,6 milijarde ameriških dolarjev), kar jim po besedah ministra zavidajo povsod po svetu.

Ferguson je poudaril, da so se razmere v zadnjih 12 mesecih izrazito poslabšale, pri tem pa je kot vzrok izpostavil tudi gospodarske razmere v Evropi.

Nevarnost zdrsa v recesijo

Analitiki sicer že dlje časa opozarjajo na negativne obete za avstralsko gospodarsko. Deutche bank je ta teden ocenila, da se avstralsko gospodarstvo, ki ga je v preteklosti spodbujalo predvsem rudarstvo, v nevarnosti, da prihodnje leto zdrsne v recesijo.

Avstralska predsednica vlade Julia Gillard je bila ogorčena nad oceno avstralskega ministra za naravne vire, vendar pa je Ferguson poudaril, da bo kljub padcu cen surovin Avstralija lahko nadaljevala z več milijard vrednimi investicijami v rudarstvo.

Avstralsko-britanski rudarski velikan BHP Billiton je pretekli teden sporočil, da je v poslovnem letu, ki se je zaključilo junija, ustvaril 15,42 milijarde ameriških dolarjev čistega dobička, kar je 34,8 odstotkov manj kot v poslovnem letu pred tem. Dobiček je kljub rekordni proizvodnji nižji zaradi upočasnjene gospodarske rasti in nepredvidljivega gibanja cen surovin.

Komentarjev 2
  • trojka 09:05 14.november 2012.

    je Deutche bank novo molzno kravo našla?

  • boskre 11:04 26.avgust 2012.

    " Deutche bank je ta teden ocenila, ..." naj se tale "dojče bank" raj briga zase, za Grke, in podobne, pa naj pustijo Avstralcem delat kot do sedaj. Kot kažejo rezultati obvladajo stvari bistveno bolje kot "dojče bank" in podobni ...prikaži več "teorija analitiki".