Šport
30 ogledov

Avstralskim olimpijcem bodo pregledali torbe

Tablete Profimedias
Avstralski olimpijski komite se je odločil, da bo vsem olimpijcem pregledal torbe, potem ko je odšel avstralski šampinjon zaradi odvisnosti od uspaval na zdravljenje.

Avstralski športniki, ki bodo izbrani v olimpijsko odpravo za poletne igre prihodnje leto v Rio de Janeiru, bodo lahko v Brazilijo odpotovali le pod pogojem, da bodo funkcionarjem tamkajšnjega olimpijskega komiteja dovolili, da brez omejitev in kadarkoli brskajo po njihovih osebnih stvareh, prtljagi in torbah.

Za takšen poseg v zasebnost so se v avstralskem olimpijskem komiteju odločili zaradi razširjene uporabe uspaval, zlasti med plavalci. Znak za alarm je zazvonil, potem ko je avstralski šampion Grant Hackett moral poiskati pomoč zaradi zasvojenosti z uspavalom zolpidem. V Avstraliji se omenjeno zdravilo prodaja z imenom Stilnox, pri nas je ta preparat znan z imenom Zolsana oziroma Sanval in se ga sme izdajati le na zdravniški recept za kratkotrajno zdravljenje hude in moteče nespečnosti, sicer lahko uporabniku ob dolgotrajni uporabi grozi odvisnost.

Avstralski olimpijski komite (AOC) se je s težavami s splošno razširjeno uporabo uspaval med plavalci soočal že na pripravah pred olimpijskimi igrami v Londonu. Že takrat so se odločili za prepoved hipnotikov oziroma tablet za spanje, vendar pa prepoved očitno ni zalegla, oziroma so se plavalci nanjo požvižgali.

Druge rešitve ne vidijo

"Že pred igrami v Londonu smo prepovedali uporabo tablet Stilnox zaradi skrbi za zdravje in dobro počutje naših športnikov. Dolžni smo bili zavarovati naše športnike pred vsemi škodljivimi posledicami uporabe hipnotikov in to je naša dolžnost tudi zdaj. Športniki bodo tako imeli dovolj časa, da se rešijo težav z odvisnostjo od uspaval in razbremenjeni odidejo v Rio, če so se znašli v takšnih težavah," je pojasnila izvršna direktorica AOC Fiona de Jong.

Uspavala so predpisovali tistim športnikom, ki so se borili z motečo nespečnostjo v nočeh pred velikimi tekmovanji. Zdravilo pa so nekateri tudi zlorabili v tako imenovane rekreativne namene za sprostitev in zabavo ter nadomestek za omamljanje s prav tako nezaželeno sicer pa dovoljeno drogo, alkoholom.

Športniki, člani avstralske olimpijske odprave, ki se bodo udeležili iger v Riu, bodo pred odhodom v Brazilijo morali podpisati posebno izjavo, s katero bodo vodstvenemu kadru in funkcionarjem delegacije dovolili, da brskajo po njihovih stvareh v času, ko bodo nastanjeni v olimpijski vasi.

Med takšno preiskavo bodo imeli predstavniki AOC tudi proste roke, da zasežejo sumljive predmete ter jih pošljejo v nadaljnjo analizo. Tistim, ki ne bodo privolili v takšne policijske oziroma gestapovske metode, bo grozila trajna izključitev iz olimpijske ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.