Avto
467 ogledov

Avstrijci komaj čakajo nelepljive vinjete

Avstrijska avtocesta Andrej Leban
Digitalne vinjete, ki jih z letošnjim letom uvaja Avstrija, že zdaj napovedujejo velik uspeh, saj večina voznikov napoveduje, da bo hitro prešla na nov sistem. Kaj pa vozniki v drugih državah?

Od novembra dalje bodo lahko Avstrijci kupili digitalno vinjeto z letnico 2018.  Digitalne vinjete bodo na voljo lastnikom osebnih motornih vozil in motorjev, cene in obdobje trajanja pa bodo enake ne glede na obliko vinjete. Klasične vinjete namreč ostajajo v uporabi. 

Nova oblika vinjete bo vezana na registrsko tablico. S tem odpade lepljenje in nato tudi odstranjevanje vinjete s stekla. Prav tako bodo te vinjete prav prišle lastnikom t. i. menjalnih tablic - v Avstriji lahko lastnik namreč na eno registrsko tablico registrira do tri vozila, sedaj pa bo lahko za vse tri uporabljal tudi zgolj eno vinjeto. V Avstriji ima menjalne tablice okoli 420.000 ljudi.

Velika večina podpira novost

Anketa, ki jo je ta teden povzela APA, kaže, da se bosta okoli dve tretjini Avstrijcev odločili za digitalno vinjeto. Da bodo vinjeto za leto 2018 kupili prek spleta, napoveduje 60 odstotkov vprašanih. Še 18 odstotkov jih o tem razmišlja. Po besedah prvega moža Asfinaga Klausa Schierhackla so rezultati pozitivno presenetili, zato pa bo Asfinag za prihodnje leto izdelal manj vinjet v obliki nalepk od načrtov.

Treba bo biti dovolj zgoden

Digitalno vinjeto bo mogoče kupiti prek registracije na spletni strani oziroma mobilne aplikacije. Avstrijci bodo ponudili tako 10-dnevne, dvomesečne kot tudi letne digitalne vinjete. Plačilo bo možno s kreditnimi karticami, prek Paypala ali nakazila, pojasnjuje Asfinag. Ne bo pa mogoče digitalne vinjete plačati z gotovino.

Asfinag ob tem zaradi evropskih pravil o varstvu pravic potrošnikov strankam želi omogočiti, da od spletnega nakupa vinjete odstopijo v 14 dneh. Odstopiti bo možno tudi z obvestilom prek navadne pošte, kar postopek podaljša še za tri dni. Posledica je, da bo digitalna vinjeta veljavna šele 18. dan po nakupu in bo šele takrat veljala za uporabo na avtocestah in hitrih cestah v Avstriji. Na primer: če boste vinjeto na spletu kupili 1. marca, bo začela veljati 19. marca, navaja upravljalec.

Vendar pa digitalna vinjeta omogoča naknadno spreminjanje podatkov. Če je na primer uporabnik kupil desetdnevno vinjeto, ki pa bi jo sedaj želel uporabljati na druge dneve ali z drugim avtomobilom, lahko pred začetkom veljavnosti na spletu spremeni podatke.

Nadzor bo enako strog

Nadzor bodo avstrijski nadzorniki izvajali kot doslej, torej naključno. Tako ne bodo imetniki digitalnih vinjet nič bolj podvrženi nadzoru od tistih, ki bodo uporabljali stare vinjete, zagotavljajo na Asfinagu.

Schierhackel je sicer dodal še, da obe vrsti vinjet Asfinag staneta približno enako - pri klasičnih vinjetah več stane izdelava, pri digitalnih dodatni stroški nastanejo zaradi provizije izdajateljem kreditnih kartic oziroma drugim ponudnikom plačilnih storitev. Načrtov, da bi klasične vinjete povsem ukinili, zaenkrat ni.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • McClain 16:54 23.april 2017.

    haha, ne bo dolgo ko bodo tablice še na biciklih. Jaoooooo Miro, nikol ti ni dost

  • STF 16:42 23.april 2017.

    V Avstriji imajo na isto tablico lahko vec vozil,V Drugi Švici pa tuhtamo kako bi na eno vozilo prisilili folk da bi imeli več tablic.

  • matermila 16:06 23.april 2017.

    Slovenija 100 let za leseno žlico.