Svet
37 ogledov

Avstrijci bodo morali še enkrat na volišča

Alexander Van der Bellen EPA
Avstrijsko ustavno sodišče je danes zaradi nepravilnosti razveljavilo predsedniške volitve.

Na volitvah, ki so potekale 22. maja, je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen s tesno razliko premagal kandidata svobodnjakov (FPÖ) Norberta Hoferja. Predsedniške volitve v Avstriji bo tako treba ponoviti.

"Volitve so temelj naše demokracije," je ob razglasitvi sodbe poudaril predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger. Varovanje teh temeljev pa je prvovrstna dolžnost ustavnega sodišča, je poudaril ob javni razglasitvi odločitve.

"Z odločitvijo, ki jo zdaj sporočam, ni nihče poraženec in nihče zmagovalec," je še poudaril. "Služiti mora zgolj enemu cilju - povrnitvi zaupanja v našo pravno državo in s tem krepitvi naše demokracije." 

Sporni rezultati volitev

Za svobodnjake je bil sporen rezultat volitev po pošti. Ker so menili, da je prišlo do več nepravilnosti, od predčasnega odprtja kuvert z glasovanja po pošti do štetja glasovnic, so se pritožili na ustavno sodišče. 

Ustavno sodišče je obravnavo pritožbe začelo 20. junija, pri tem pa je zaslišalo 67 prič. Odločitev bi moralo sodišče sporočiti do 6. julija, da bi novi predsednik lahko dva dni kasneje potem zaprisegel, a so sodniki včeraj sporočili, da bo odločitev znana že danes. 

Razlika le 30.863 glasov

Razlika med 54-letnim Hoferjem in 72-letnim Van der Bellnom je bila na koncu le 30.863 glasov v korist slednjega. Sprva je imel Hofer sicer minimalno prednost, a ko so začeli šteti okoli 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, so te prevesile tehtnico v korist Van der Bellna.

Predsedniške posle bodo skladno z avstrijsko zakonodajo po 8. juliju, ko se izteče mandat sedanjemu predsedniku Heinzu Fischerju, prevzeli trije predsedniki avstrijskega parlamenta. 

 

 
Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:16 01.julij 2016.

    Ne rečem če so bile nepravilnosti naj se ponovi ampak vseeno.A zdej če Cerar reče da ne bo spodbijal volilnega rezultata; njegova stranka ga pa spodbija je pa to čist neki čistega in nedolžnega? Men se to zdi najmanj ...prikaži večj zavajanje.Cerar lahko zagotovi: "ne bom podprl tega zakona"; pol pa vsi ostali njegovi poslanci pa glasujejo za ta zakon. Narobe sem se izrazil. Ni laž je pa nateg.

  • sprehajalec 15:24 01.julij 2016.

    Ni šel on, temveč stranka ki ga je nominirala. Povsem enako bi storila tudi stranka zelenih, ker nepravilnosti pri poštnih glasovih je bilo ogromno. Hofer preprosto ni smel zmagati.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:19 01.julij 2016.

    Kako je priznal poraz če je šel pa na ustavno sodišče?