Svet
43 ogledov

Avstrijci bodo prostitutkam vrnili milijon evrov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Avstrijska zvezna dežela Salzburg mora tamkajšnjim prostitutkam vrniti približno milijon evrov, potem ko so jim tri leta nezakonito zaračunavali vsakotedenske preventivne zdravniške preglede. V Franciji medtem čakajo na zakon, s katerim bi kaznovali stranke prostitutk.

Odlok o plačevanju za preglede prostitutk je junija 2010 v Salzburgu izdala za zdravstvo pristojna deželna svetnica Erika Scharer, čeprav jo je pristojna deželna direkcija že takrat opozarjala, da bi lahko bil sporen. Za zaplet je poskrbel šef bordela Babylon Richard Schweiger, ki je skušal za svoje zaposlene dogovoriti bolj fleksibilne termine zdravniških pregledov. Ob tem prepiru zaradi togosti pristojnih organov se je Schweiger nato začel spraševati, zakaj sploh plačujejo 35 evrov na pregled.

Schweiger je za preglede "svojih" prostitutk sicer od dežele že izterjal precej odškodnine, vendar pa zdaj, ko je jasno, da je bil odlok iz leta 2010 nezakonit, pričakujejo nadaljnje zahtevke. Računajo, da bodo morali za napako odšteti nekje med 800.000 in milijonom evrov. O tem je najprej poročala avstrijska nacionalna televizija ORF, sedaj pa so to potrdile tudi deželne oblasti v Salzburgu.

V Franciji bi kaznovali stranke

Nekdanja francoska prostitutka, ki je postala aktivistka za ukinitev prostitucije, je medtem prepešačila 800 kilometrov v akciji, s katero se zavzema za sprejetje zakona, po katerem bi kaznovali stranke prostitutk.

Predlog zakona o kaznovanju strank je bil v Franciji izglasovan že v lanskem letu; letos bi ga moral potrditi še senat. Za njegovo čim prejšnje sprejetje se med drugim zavzema tudi 57-letna nekdanja prostitutka Rosen Hicher, ki se je z najstarejšo obrtjo preživljala 22 let. Leta 2009 je postala aktivistka zoper prostitucijo.

Potem ko je v Franciji prepešačila 800 kilometrov, je včeraj prispela v Pariz in članom francoskega senata poslala poziv za čim prejšnje sprejetje zakona, s katerim bi dosegli, da ne bi več "prodajali in kupovali žensk, za kar nima nihče pravice". Z novim zakonom bi namreč s 1.500 evri kaznovali stranke prostitutk, ravno tako pa zakon predvideva večji boj zoper prostitucijo kot tako in pomoč žrtvam.

Francija v boj za ukinitev prostitucije sicer ni enotna, okrog tega niso enotna niti gibanja za zaščito ženskih pravic, saj se nekatera med njimi zavzemajo za zakone, s katerimi bi regulirali poklic prostitutke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.