Slovenija
52 ogledov

Klobasa ogorčen nad ravnanjem Darsa

avtoprevozniki, Karavanke, zapora Sašo Bizjak, OZS
Na avstrijski strani predora Karavanke kljub napovedim ob peti uri zjutraj niso prepovedali prometa tovornim vozilom. Prepoved so uvedli šele nekaj minut pred deveto uro. Medtem pa je bil predor za tovorna vozila iz slovenske smeri ves čas zaprt.

V veljavo je namreč stopila avstrijska odredba o prepovedi vožnje tovornjakov skozi predor Karavanke ob sobotah dopoldne. V skladu z odredbo avstrijske ministrice za promet velja prepoved vožnje skozi predor na avstrijski strani ob sobotah med 5. in 12. uro.

Član upravnega odbora za promet na Obrtni zbornici Slovenije Aleksander Bizjak, ki vse od zjutraj spremlja dogajanje na Karavankah, je za zurnal24.si povedal, da so Avstrijci začeli tovornim vozilom prepovedovati vstop v predor nekaj minut pred deveto uro.

Predtem pa je bil predor za tovorna vozila odprt, razen iz slovenske stani, "kljub obljubam, da bo predor odprt za izvoz iz Slovenije". Na spletni stran avstrijskega upravljalca avtocest Asfinag opozorila o prepovedi prometa skozi Karavanški predor še ni mogoče opaziti.

Predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa pa je za zurnal24.si povedal, da je ogorčen nad ravnanjem Darsa, ki je kljub izrecnim navodilom prometnega ministrstva, da naj ne postavlja nobenih elektronskih preprek, tovornim vozilom prepovedal vstop v predor Karavanke.

"To so lumpi, ki nagajajo slovenskim podjetnikom. Sami sebi smo berači," se nad Darsom jezi Klobasa.

Nove omejitve tovornega prometa

Celoletni prepovedi vožnje tovornih vozil nad 7,5 tone ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh se z današnjim dnem pridružujejo še nove. Doslej je bila tovornjakom, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, prepovedana vožnja po slovenskih cestah ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh od 8. do 21. ure ter še dodatno v petek pred veliko nočjo od 14. do 21. ure.

V skladu z odredbo o omejitvi prometa, ki jo je konec lanskega avgusta sprejel tedanji minister za promet Patrick Vlačič, se danes tem omejitvam pridružujejo še dodatne, s turistično sezono povezane omejitve prometa.

Vse do prvega konca tedna v septembru bo tako veljala še dodatna omejitev tovornega prometa ob sobotah med 8. in 13. uro ter za določene ceste tudi ob sobotah med 6. in 16. uro ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh od 8. do 22. ure.

Te ceste so: avtocesta Ljubljana - Klanec ter regionalne ceste Ljubljana - Kozina - Klanec - Srmin, Škofije - Sečovlje, Koper - Dragonja in Postojna - Jelšane.

Komentarjev 2
  • mia 21:15 23.junij 2012.

    vse tovornjake na vlake. cestni promet se bo sprostil, ceste bodo dlje kakovostne in železnice bodo zadihale brez dokapitalizacije aliprodaje.

  • albert 10:01 23.junij 2012.

    Baje so avstrijci kupili pri nas precej zemljišča za štale tako, da se slovencem obeta kar nekaj delovnih mest. Klobasa je pač klobasa nastavlja se medijem naredi pa nič.