Avto
24 ogledov

Kmalu vsak potnik v avtu s svojo glasbo

Prepir v avtu Profimedias
Po statistiki sodeč ste bili gotovo že udeleženi v prepir v vozilu nad tem, kakšen okus da ima tisti, ki je izbral glasbeno postajo ali mp3 datoteke. Napoveduje pa se rešitev, s katero bo volk sit, koze pa cele, saj bo vsak hkrati poslušal, kar mu srce poželi.

Proizvajalec vrhunskih audio sistemov Harman napoveduje, da bo na skorajšnjem sejmu elektronike v Las Vegasu predstavil rešitev, kako bodo v avtomobilu štirje potniki lahko istočasno poslušali štiri različne glasbe - brez slušalk.

Po 85 letih, odkar je bil radio prvič vgrajen v avtomobil, se torej očitno približuje konec dokaj trdni zapovedi, da vsi poslušajo tisto, kar odobri voznik. Pri Harmanu so te dni potrdili, da razvijajo nov način podajanja glasbe v vozilu, ki bo s pomočjo nabora zvočnikov, med drugim v vzglavnikih prednjih sedežev in v pod streho avtomobila, omogočal usmerjenost  zvočnih valov v vsak kot potniške kabine.

Moteči zvok iz ostalih "con" pa naj bi zmanjševal protihrupni sistem, ki je že nekaj časa poznan pri delovanju naprednih slušalk, ko s posebnim dodatnim zvokom "razbijajo" zunanje zvočne valove. V novem načinu naj bi bil protihrupni sistem sposoben ostali zvok zmanjšati za 20 decibelov, kar je približno primerljivo z razliko med glasnim pogovorom in šepetanjem, poroča Sunday Times. Vsak potnik bo imel lastne gumbe za izbiro glasbenega kanala. 

Ukaze navigacije bo slišal le voznik

Po napovedih Harmanovega prvega moža Phila Eylerja bo na podlagi takšne tehnologije vsak potnik v avtu užival v svoji izbiri glasbe ali ogledu filma, ne da bi motil ostale, po drugi strani pa bo še vedno lahko povsem normalno komuniciral z drugimi. Prav tako zadnjih potnikov denimo ne bodo več motili glasovni ukazi navigacijske naprave, prometnih poročil in podobno. Vsa takšna sporočila bodo namreč usmerjena le še proti vozniku.

Pri Harmanu še ne povedo, koliko bo stal nov sistem, ki ga v serijski različici napovedujejo že za prihodnje leto. Ker je družba z svojimi različnimi blagovnimi znamkami prisotna v takšnih zvenečih imenih, kot so BMW, Lexus, Audi, Ferrari in drugi, je verjetno jasno, da bo novost najprej na voljo v premium rangu vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.