Avto
28 ogledov

Avtomobil 95 odstotkov časa parkiran

Tzavto 24.08.10, avtomobili, parkirisce, foto: shutterstock Shutterstock
Statistični podatki iz leta 2010 kažejo, da je število avtomobilov na našem planetu naraslo preko številke milijardo. Ocenjuje se, da je kar 95 odstotkov svojega obstoja povprečni avtomobil parkiran na mestu.

Vsak dan se po svetu proizvede 165.000 avtomobilov, več kot polovico industrijskih robotov uporabljajo v avtomobilski industriji, po nekaterih ocenah naj bi bilo v Los Angelesu več avtomobilov kot prebivalcev ...

Avtomobil predstavlja svobodo, pa čeprav je večino časa parkiran na mestu kažejo raziskave. Ljudje pa so za svobodo, ki jim jo omogoča lastništvo avtomobila, pripravljeni odšteti več tisoč evrov na leto.

Kaj bi bilo, če bi bilo?

Raziskovalci v Berkleyju v Kaliforniji so izračunali, da bi v prihodnosti, če bi si delili avtomobile, potrebovali le 15 odstotkov vozil, ki jih imamo na Zemlji danes. Pri čemer bi morala ta vozila imeti vgrajeno tehnologijo avtopilota za samodejno vožnjo, ljudje pa bi si morali avtomobile deliti. Uporabljali bi ga le takrat, ko bi ga potrebovali. Avtomobili bi morali biti električni in bi se morali samodejno polniti.

Jeff Greenblatt v svoji študiji tako ocenjuje, da bi lahko s floto vozilo veliko 15 odstotkov današnjega svetovnega avto parka, servisirali mobilnost celotnega prebivalstva planeta Zemlja. Če bi le ta bila pravilno načrtovana.

Kot zanimivost, avtomobil v vseh državah sveta ni najbolj množično prevozno sredstvo. V Somaliji imajo 200-krat več kamel kot avtomobilov.

Komentarjev 3
  • jakec1575 10:54 23.avgust 2015.

    zal portali ne dovoljujejo limanje linkov strokovnih clankov, zato se splaca guglanje.

  • jakec1575 10:52 23.avgust 2015.

    Slovenec dveh reči ne deli z nikomer. Avta in babe. Za babo ni čisto prepričan, a bo preživel. Sicer pa bi že pametni carsharing, ki bi po sistemu biciklja imel aplikacijo, prevzem kljuca na kodo in redno cistilno sluzbo po ...prikaži več uporabi vkljuceno v ceno precej spremenil druzinske proracune na bolje. Ljudje bi dejansko imeli denar za otroke in marsikaj. Sedaj ga namrec mecejo v plcevinsti razkos, doma pa fizol nabijajo in nimajo za šolo v naravi. Ne rabi imet avtopilota in lahko je na zrak (nano studija) ali elektriko. odvisno od razdalje. Sicer pa je promet le 15% vseh toplogrednih plinov. med 30 in 40% prispevka je intenzivna zivinoreja in nekaj posto smetisca z metanom. Že uporaba velikih čred in ekstenzivna proizvodnja bi z ozelenitvijo savan zmanjsalo za kar nekaj %.

  • vzev 09:42 23.avgust 2015.

    Si bom pa res delil avto z drugimi. Nekateri delajo z avti kot svinja z mahom. Sam imam vedno avto zelo lepo urejen, ker se nočem vozit s svinjakom. Avto vsekakor ne sme imeti avtopilot, ker je takšen avto popolnoma ...prikaži več brez vezen. Prav tako nikoli ne bom imel električni avto.