• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije

0 komentarjev

Avto se vžgal kot bakla

Junaka. Štele so sekunde. Policista iz gorečega vozila rešila spečega moškega.

Barbara Bradač / Maribor

 

Albin Majcen (levo) iz Dornave in Tamara Janžekovič (desno) iz Gorišnice sta iz gorečega avtomobila okoli pol dveh ponoči rešila spečega 58-letnega moškega iz okolice Ormoža. Na sredini ponosen komandir Edvard Cvetko.

  (Foto: Barbara Bradač)

 
"Med patruljiranjem sva na parkirnem prostoru videla močan dim in slišala hrup. Stekla sva k parkiranemu oplu omegi, ki je bil zaklenjen, v notranjosti popolnoma zadimljen, podvozje pa je že gorelo," pripoveduje Tamara Janžekovič, 26 letna policistka, ki je skupaj s 33-letnim policijskim kolegom Albinom Majcnom na zadnji marčevski dan pred smrtjo rešila 58-letnega moškega

"Samo naj bo dovolj časa"

Slišala sta pritiskanje na plin, zato sta sklepala, da je v avtomobilu oseba. Z držalom ročne svetilke je Albin Majcen razbil okensko steklo in sprostil zatič, da je lahko odprl vrata, saj moškega, ki je spal v avtomobilu nista mogla prebuditi. "Zgrabila sva ga za ta ramena in potegnila iz vozila. Moški se je najprej upiral, saj ni razumel, zakaj sva razbila steklo," dodaja Janžekovičeva. Pri reševanju sta se oba policista tudi lažje poškodovala, utrpela sta manjše ureznine po rokah, ureznine po nogah je dobil tudi 58-letni moški. A sta mu policista, ki sta se hitro odzvala, rešila življenje. Zdravnik na kraju dogodka je povedal, da bi se moški najprej zadušil, nato pa bi zgorel. "Ves čas sem razmišljal, samo naj bo bo dovolj časa, da ga rešiva. Le minuto do dve, po tem, ko sva moškega potegnila iz avtomobila do bližnje avtobusne postaje, je vozilo zagorelo. Vžgalo se je kot bakla," nazorno opiše kritične minute policist Majcen. Požar so nato pogasili gasilci PGD Ormož.

Speč z nogo pritiskal na plin

Edvard Cvetko, komandir Policijske postaje Ormož pojasnjuje, da moški v avtomobilu ni delal samomora. Zaradi razmočene ceste se ni mogel peljati domov, zato je želel prespati v bližnjem hotelu, ki pa je bil zaprt. Avto je parkiral na hotelskem parkirnem prostoru, ker pa je bila zelo mrzla noč, policisti sklepajo, da se je v avtomobilu želel pogreti, zato ga je prižgal, a je ob tem zaspal, z nogo pa pritiskal na stopalo za plin.

"Eksplozija b
  •  

    »Vedela sva, da štejejo sekunde, saj je podvozje avtomobila že gorelo,« pravi policist Albin Majcen.

i lahko ubila vse tri"

"Ponosni smo na oba policista. Njun pristop, odnos in drža kažeta, da svojega dela ne jemljeta samo kot obveznost. Nista razmišljala, da bi se lahko tragično končalo tudi zanju, saj bi lahko eksplozija avtomobila ubila vse tri," pojasnjuje komandir Cvetko in dodaja, da so takšni sodelavci v ponos vsakemu nadrejenemu in celotni družbi. Tako Albina Majcna kot Tamaro Janžekovič bo komandir predlagal za medaljo policije za hrabrost. Majcen pa jasno pove: "Pomagamo, kadarkoli in kjerkoli lahko. Tudi pri nalogah, ki niso zapisane v našem službenem opisu del in nalog." In pomagajo, četudi niso vedno deležni hvaležnih besed.

 

Če poznate tudi vi kakšnega junaka, nam lahko pišete prek spodnjega obrazca.

Jaz poročam

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima