Avto
135 ogledov

Avto vam bo sporočil, kje je ledeno

Volvo Volvo
Volvo začenja skandinavski pilotni projekt z uporabo komunikacije v oblaku, da bi povečal varnost vožnje.

Volvo Car Group (Volvo Cars), švedska agencija za promet (Trafikverket) in norveška agencija za javne ceste (Statens Vegvesen) združujejo moči v pilotnem projektu, pri katerem bodo podatki o trenju na cesti, ki jih bodo zagotavljali posamezni avtomobili, deljeni v oblaku in na voljo preostalim voznikom.

Testiranja v teku

Na cestah je že prvih 50 testnih vozil, ki so med seboj povezana prek mobilnega omnrežja. Zbrane informacije, na primer ko testni avto zazna spolzek ali leden del vozišča, posreduje v bazo podatkov. Takojšnje opozorilo se pojavi na instrumentih vseh vozil, povezanih v omrežje, in s tem voznika opozori na nevarnost. Aplikacija v avtomobilu bo stopnjo opozorila prilagodila hitrosti vozila in trenutnim voznim razmeram ter voznikom omogočila, da se nevarnim okoliščinam izognejo.

"Pilot je eden izmed prvih praktičnih primerov, kako brezžična komunikacija prek mobilnega omrežja omogoča 'pogovarjanje' vozil med seboj in s prometnim okoljem. To lahko pripomore k varnosti v cestnem prometu," pravi Erik Israelsson, projektni vodja Cooperative ITS (Intelligent Transport System) pri Volvo Cars.

Izboljšano zimsko vzdrževanje cest

Informacije o ledenih zaplatah so posredovane tudi vzdrževalcem cest in dopolnjujejo podatke obstoječih merilnih postaj. Ti podatki lahko vzdrževalcem in njihovim podizvajalcem pomagajo pri načrtovanju in izvedbi zimskih popravil ter omogočajo hiter odzivni čas na spremenjene vozne razmere.

"Ko ima upravljalec cest dostop do informacij, ki jih zbira veliko vozil, lahko te informacije pripomorejo k večji učinkovitosti vzdrževanja v zimskih mesecih, obenem pa lahko poveča varnost za vse udeležence v prometu. Omogoča tudi zmanjšanje porabe soli, kadar ta ni potrebna, in s tem zmanjša vpliv na okolje," našteva Israelsson.

Integriteta zagotovljena

Informacije, ki bodo deljene z vzdrževalci cest, ne bodo vsebovale podatkov, lastnih posebnim vozilom. Sistem se bo uporabljal izključno za spremljanje stanja cestnega omrežja.

"To je le začetek. V prihodnosti bo povečana izmenjava ključnih informacij med vozili,"  napoveduje Israelsson. "Na tem področju je veliko potenciala, od večje varnosti do udobnejše vožnje in bolj tekočega prometa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.