Avto
5826 ogledov

007 triki v serijskih avtomobilih

Honda Jazz hibrid Saša Despot
Avtomobilski proizvajalci skušajo razvijati in v avtomobile vgrajevati različne trike in opreme, na katere bi bil ponosen tudi tajni agent 007. Naredili smo pregled najbolj zanimivih dodatkov v serijskih avtomobilih.

Pogosto so majhne podrobnosti tiste, ki olajšajo življenje. To ne velja samo za dom in pisarno, ampak tudi za avto. Izbrskali smo nekaj pametnih idej različnih proizvajalcev.

Če ne bi imel službe v britanski tajni službi, bi "Q" verjetno najela Škoda. Mojster delavnice službeno vozilo Jamesa Bonda opremi z najrazličnejšimi pripomočki, tako kot tudi modeli znamke Škode vsebujejo pametne rešitve, ki so bolj usmerjene v lajšanje vsakodnevnih opravkov kot iskanje pustolovščine in zabave za Jamesa Bonda.

Krožišče Tujci se nam čudijo Avto Dvojna krožišča izumirajo

A čeprav je češka hčerinska družba VW pametne rešitve združila pod nazivom pametne rešitve oziroma v originalu Simply Clever, pa to ni edina znamka, ki je ponudila unikatne zamisli.

Škoda karoq | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Sedeži kot v kinu

Če začnemo pri Škodi, ne moremo mimo strgala za led, ki ga najdemo kar v loputi posode za gorivo, vanj pa je vgrajen tudi merilec za merjenje globine profila pnevmatike. Pod vozniškim sedežem fabie lahko najdemo praktičen prostor za shranjevanje dežnika, tam pa najdete tudi odsevnik.

Tesla je pri modelu S "sprednji prostor, kjer je v klasičnih vozilih motor na notranje zgorevanje spremenil v dodaten prostor za prtljago, kamor spravimo kar dve potovalni torbi, ali pa vse polnilne kable za polnjenje na električni polnilnici.

Šotor za avtomobil Avto Izumili prenosno garažo

V hondi jazz so sedeži zložljivi kot v kinu, s čimer v hipu povečamo tovorni prostor. Kdor želi v jazzu prevažati večje cvetlične lončke, lahko preprosto postavi zloži sedežne blazine, ki jim pri Hondi pravijo magični sedeži "Magic Seats" in pridobi za približno dodatnih 50 centimetrov prostora v višino.

Ford Puma | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri Hondi so v ta namen prestavili posodo za gorivo. Medtem ko je rezervoar vgrajen pod zadnji sedež večine vozil, ga je Honda prestavila pod voznikov sedež.

Rolls-Royce je v vrata svojih luksuznih vozil vgradil dežnik. Šofer ga preprosto izvleče in odpre. Škoda octavia ima podobno rešitev, metlico kot alternativo dežniku, ki prav pride pozimi, ko je treba iz avtomobila odstraniti sneg.

Avto z vgrajenim sesalnikom

Piškotne drobtine ali pesek z igrišča - kdor potuje z majhnimi otroki, dejansko vedno sedi v umazanem avtomobilu. Pri Hondi se je nekaj razvijalcev očitno tako razjezilo, da so razvili edinstveno rešitev za večjo čistočo na cesti in enoprostorca Odyssey opremilo z integriranim sesalnikom. Vgrajen je v zadnji del družinskega kombija, ki ga dobro poznajo v Severni Ameriki, dovolj sesalne moči pa dobi prek 12-voltnega omrežja.

Poraba Kdaj so izumili to? Avto Prelomni izumi avtomobilske industrije

Proizvajalci tovornjakov, kot sta MAN ali Mercedes, lahko v kabino vstavijo cevi za stisnjen zrak, s katerimi lahko po končanem delu iz kabine odpihnete umazanijo, ki ste jo s seboj prinesli z gradbišča.

Honda odyssey | Avtor: Honda Honda

Ford je z novo pumo predstavil inovativno rešitev MegaBox. Lahko ji rečemo kar kad z odtokom. MegaBox je v prtljažnem delu vozila in je globok 45 centimetrov. Nameščena je pod nakladalnim dnom, zato ne ustvarja le dodatnega prostora za shranjevanje, temveč ima tudi čep kot kad. Če prevažamo umazane stvari, jo enostavno speremo z vodo, odpremo čep in umazanijo spustimo ven.

Vedno hladno pivo

Še naprej smo pri Fordu. Ford je z električnim športnim terencem vozilom mustang mach-E MegaBox še nadgradil in vanj vgradil dodatne lok: Napolnjen z obilico zdrobljenega ledu Američani na oglaševalskih fotografijah predal predstavljajo kot mobilni hladilnik za pločevinke za pivo in žar.

Poleg čistega pogona je velika prednost električnih avtomobilov tudi obilica prostora v kabini. Ker so baterijo običajno vgrajene v tla vozila in spredaj ni več motorja, imajo potniki bistveno več prostora za noge. Večina potnikov je tega morda vesela, je pa to lahko problematično za starše, saj otroka v lupinici na zadnjem sedežu težje dosežejo.

Ford mustang mach-e | Avtor: Ford Ford

dacia sandero, dacia logan, dacia sandero stepway "Super novica" Avto Novi dacia sandero na novo izumil oblikovne linije

Kitajski novinec Nio je težavo rešil s posebej dolgimi sedežnimi letvami za prvo vrsto. Pri terenskem vozilu ES8 lahko na primer, ko stojite z vozilom na semaforju, odklopite sovoznikov sedež, ga potisnete do zadnjega sedeža, otroku v usta porinete dudo in vožnjo spet nadaljujete spredaj.

Ford in Škoda sta pokazala tudi aktivno zaščito robov vrat pred nadležnimi praskami na bokih, ko na primer parkirate vozilo na ozkih parkirnih mestih.

Pri modelih, kot sta fiesta ali kamiq ob odpiranju vrat plastična plošča samodejno zdrsne in naredi pregiba pred kovinskim robom, s tem pa zaščiti vrata pred morebitnimi praskami.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.