Avto
16 ogledov

2/3 Slovencev že pijanih za volanom

Alkoholizirani vozniki so kljub številnim nesrečam s smrtnim izidom še vedno vel Žurnal24 main
Žurnalova anketa je razkrila, da sta skoraj dve tretjini na vprašanje, ali so pijani že sedli za volan, odgovorila pritrdilno.

Tokrat smo vas spraševali, ali ste že sedli za volan pod vplivom alkohola. Prejeli smo več kot tisoč glasov, kar 63 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo pritrdilno.

Promili jemljejo življenja
Alkoholizirani vozniki, ki so lani v Sloveniji povzročili nesreče s smrtnim izidom, so imeli povprečno 1,62 grama alkohola na kilogram krvi (g/kg). Tisti, ki so povzročili nesreče s telesnimi poškodbami, so imeli povprečno 1,55, povzročitelji nesreč z materialno škodo pa 1,48 g/kg.

Velik problem tudi drogirani vozniki
Lani so slovenski policisti odredili 404.917 alkotestov, 19.094 je bilo pozitivnih, 677 odklonjenih. Odredili so 2.123 strokovnih pregledov zaradi alkohola, več kot polovica je bila pozitivnih. Zaradi drog so odredili 1.427 pregledov, dve tretjini sta bili pozitivni.

Skupno so pridržali 9.032 voznikov, začasno so odvzeli 14.500 vozniških dovoljenj.

Več o veliki četrtkovi Žurnalovi temi o alkoholiziranosti voznikov v Sloveniji lahko preberete v novici z naslovom Promili jemljejo življenja!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.