Avto
10994 ogledov

272 km/h - s kolesom!

Rekord Youtube
Dosežek Avstrijca za Guinnessovo knjigo rekordov.

Mladenič Elias Schwärzler je želel postati kolesar, ki si ga bomo zapomnili. Ker verjetno ne bo zmagal na Tour de France ali pa osvojil zlata v olimpijskem krosu, se je odločil za drugačen podvig - postati najhitrejši na svetu na ravnini. 

Da bi bilo to mogoče, si je sposodil Scottovo gorsko kolo, najel dirkališče Lausitzring v Nemčiji, kupil vrv in našel človeka s hitrim motorjem. To je bil Geri Gesslbauer s hondo CBR1000RR-R. Plačati je bilo treba še uradne merilce in sodnike iz Guinnessove knjige rekordov.

Ideja je bila preprosta: motor pospeši po stezi, nanj je pričvrščena vrv, ki jo prek krmila drži Scwärzler. Cilj je, da motor še pred koncem ravnine povleče kolo do 300 km/h. Takrat mora kolesar spustiti vrv, da se lahko oba varno ustavita. Izzivalec je bil seveda zaščiten z motoristično opremo, čeprav bi pri takšnih hitrostih v primeru padca še vedno zgledalo grdo.

A je uspelo! Sicer ne ravno 300 km/h, a tudi 272 km/h je zelo hitro. Kakih 30 let nazaj so to dosegali le superšportni avtomobili, ne pa človek na biciklu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.