Avto
255 ogledov

Alkoholne ključavnice v avtih le vprašanje časa

Interlock Volvo
V Sloveniji vse resnejša ideja, da bi v določena vozila vgrajevali alkoholne ključavnice, torej naprave, ki pijanemu vozniku onemogočijo vožnjo. Resneje o tej tematiki strokovnjaki že v prihodnjih dneh.

Lansko leto je zaradi vožnje pod vplivom alkohola na naših cestah umrlo 36 ljudi (vseh skupaj 120). Zaradi posledic vožnje pod vplivom alkohola je bilo hudo poškodovanih še 132 ljudi, 636 pa lažje. 

Alkohol za volanom je kljub pozitivnim spremembam v zadnjih letih, ko družba na splošno veliko odločneje obsoja takšno početje, še vedno zelo pereč dejavnik pri prometnih nesrečah. 

Koda 69 dovoljuje umestitev ključavnice

Številne države po svetu, med drugim tudi več evropskih, je že uvedlo prakso uvajanja alkoholnih ključavnic v vozila, ko vozniki povratniki ali profesionalni vozniki ne morejo zagnati motorja, ne da bi prej pihnili v napravo in dokazali, da v sapi ni prisotnega alkohola. 

Lani maja pa je v veljavo stopila tudi direktiva EU, ki dovoljuje vpis posebne kode 69 v vozniško dovoljenje, s čimer je članicam dovoljeno, da voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, namestijo alkoholne ključavnice. 

Komisarka bo pomagala pri debati

Sedaj gre zares očitno tudi v Sloveniji, saj je za prihodnji petek v DZ sklicana okrogla miza na temo morebitne uvedbe alkoholnih ključavnic v vozila, pa tudi o poostrenem nadzoru nad alkoholiziranimi vozniki. Znano je, da bosta na srečanju strokovno in zainteresirano javnost nagovorila tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in evropska komisarka za transport Violeta Bulc. 

Alkoholna ključavnica | Avtor: Volvo Volvo
Pričakovati je, da bodo napovedane spremembe cestne zakonodaje torej omogočile tudi tovrstne naprave, ki se jih v tujini, denimo Franciji, od letos obvezno poslužujejo pri profesionalnih voznikih za prevoz otrok, ali pa v skandinavskih državah, kjer se pri nadzoru nad posamezniki, ki so bili v preteklosti že kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola in morajo določeno testno obdobje "živeti" z alkoholno ključavnico.

Trezna "kelnarca" bi jo lahko pretentala

Boris Podbevšek iz podjetja Timtrade, kjer se z alkotesterji za različno profesionalno rabo ukvarjajo že vrsto let, opozarja, da niti alkoholne ključavnice niso stoodstotna tehnologija, saj bi jo lahko pijani voznik pretental tako, da bi mu v napravo pihnila trezna oseba. Prav tako takšne ključavnice niso poceni, na avtomobilski računalnik pa jo mora priklopiti strokovnjak. 

Na agenciji za varnost v prometu AVP so pred leti že izvajali raziskavo in anketo pri profesionalnih voznikih in splošni javnosti ter tehnologijo na tej podlagi označili kot zelo pozitivno pri boju proti alkoholu na cestah.

Zato so ministrstvo za infrastrukturo v preteklosti že pozvali, naj Zakon o pravilih v cestnem prometu ustrezno prilagodi, da bi omogočil voznikom prekrškarjem v rehabilitacijskih programih – programih zdravljenja, v kolikor bo sodišče to ocenilo, namestiti alkoholna ključavnica. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 8