Avto
201 ogledov

Ambiciozno: najdaljša avtocesta na svetu

Super avtocesta Siberian Times
Zelo ambiciozen projekt o gradnji najdaljše avtoceste na svetu bi v primeru realizacije voznikom omogočil, da se s svojim avtomobilom odpravijo iz Velike Britanije do Združenih držav Amerike, a ne preko Atlantika.

Predsednik Ruskih železnic Vladimir Jakunin, ki je tesno povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je predlagal gradnjo avtoceste v dolžini 19.955 kilometrov, katere del bi bile že obstoječe avtoceste v Evropi in Rusiji. Novi del bi Evropo povezal z Rusijo in Alasko. Jakunin ni pojasnil, kako bi vozniki prečkali ocean med Sibirijo in Alasko. V teorii bi lahko zgradili 88 kilometrov dolg tunel ali most. Jakuninov načrt vključuje tudi gradnjo hitre železnice, ki bi povezala Azijo z Evropo.

Siberian Times piše, da bi, če bi bil projekt razvoja trans-evroazijskega pasu (TERP) uspešen, privedel do zagona 10 do 15 novih industrij, novih mest in velikega števila zaposlenih. Vladimir Fortov, predsednik Ruske akademije za znanost, kjer je Jakunin razgrnil projekt, je dejal, da je načrt zelo ambiciozen, a tudi drag. Se pa strinja, da bi rešil težave pri razvoju velikega dela regije. Projekt je po njegovem mnenju povezan s socialnimi programi, novimi viri energije ...

Trenutno najdaljšo avtocesto na svetu ima Avstralija (Highway 1), skupna dolžina je 14.485 kilometrov in je daljša od trans-sibirske hitre ceste (11.000 kilometrov) in mreže kanadskih avtocest, ki merijo 8.030 kilometrov.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:01 01.april 2015.

    Prvi april ! Na 8000km ni ob cesti nič , razen medvedov in tigrov! Pri temparaturah -40 °C , kdo se bi upal voziti po takšnih področjih , da ko ti crkne avto , zmrzneš v naslednji uri. Komu to ...prikaži večo ni jasno , naj se gre pozim mal v Liko zapeljat, ko sneži , pa mu bo takoj ! Pa imaš do najbližjega mesta rešitve samo 3km !

  • BOAP999 10:06 31.marec 2015.

    ja in? eni pač spijo ponoč in ne gledajo tvja

  • JohnSmith30699 09:28 31.marec 2015.

    O tem je bil prispevek na Discovery Channel že pred vsaj 5 leti