Avto
163 ogledov

Aplikacija za izpit uspešnica med Slovenci

Šola vožnje Saša Despot
Aplikacija za elektronsko preverjanje teorije na vozniškem izpitu je prava uspešnica, na katero je minister zelo ponosen. Po katastrofi prvih nekaj mesecev se popravlja tudi uspešnost kandidatov pri elektronskem testiranju, a daleč od "plonk" časov. Statistično večja verjetnost, da opravite izpitno vožnjo.

Pred dnevi se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar pohvalil z aplikacijo Elektronska priprava na teoretični del vozniškega izpita – preverjanje znanja, ki da je eden od najbolj uspešnih projektov javne uprave v zadnjih letih. V pol leta od začetka delovanja septembra 2014 pa do letošnjega marca je namreč zabeležila že 1,1 milijona zadetkov spletnih uporabnikov, s čimer je daleč presegla ostale aktivne državne aplikacije.

PREBERITE ŠE:

Kot pravi področni podsekretar na Agenciji za varnost prometa Borut Boc, je v tem času vsaj enkrat aplikacijo uporabilo 28.000 različnih uporabnikov. Večina izmed njih je sicer kandidatov, ki se pripravljajo na elektronski izpit iz teorije in jim aplikacija nudi dober vpogled v tip vprašanj in način ocenjevanja, številni med njimi pa so tudi vozniki, ki želijo preveriti svoje teoretično znanje. Da bi bilo teh še več, Ministrstvo za javno upravo zadnje tedne vodi dodatno promocijo aplikacije.

V zadnjih mesecih se je nekoliko popravila tudi pripravljenost kandidatov na izpit iz teorije, čeprav je v povprečju še vedno pod 50 odstotki. Za primerjavo, med letoma 2008 in 2011 je bila uspešnost celo 81 odstotna, saj so kandidati takrat jemali "bližnjico" s pomočjo javno široko dostopnih papirnatih izpitnih pol.

Prve mesece po uvedbi elektronskega testiranja je sledil šok s komaj 35-odstotno uspešnostjo, ki pa se je do danes nekoliko popravila - za vse kategorije znaša v povprečju 48,88 odstotkov, zgolj za izpit za avto (kategorija B) pa je le 44,64 odstotna, kažejo sveži podatki AVP za zadnja dva meseca.

Več jih naredi vožnjo kot teorijo

Pri tem najbolj odstopa območje izpitnega centra Koper, kjer je uspešnost za B kategorijo komaj 37-odstotna, najbolje pa so kandidati s teorijo za vožnjo avta pripravljeni na območju Krškega in Slovenj Gradca - 49-odstotna uspešenost. 

Zanimivo je uspešnost na praktičnem delu izpita B kategorije statistično boljša, saj je izpitno vožnjo uspešno opravilo slabih 55 odstotkov kandidatov, večina od njih v prvem poskusu, 14 pa je bilo tudi takšnih, ki so izpit opravili v šestem do desetem poskusu.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zdrej 10:10 18.maj 2015.

    Slab uspeh je po moje povezan tudi z načinom ocenjevanja uspešnosti. Namreč pri 15 vprašanji sem pri enem od treh kliknil dva odgovora in je število točk 0, namesto, da bi dobil 0,66. Ne vem, če kdo ve ali ...prikaži več ne, kako je obteževanje vprašanj? Sigurno mi kot vozniku ni treba vedeti, koliko je meja pri alkoholiziranosti. Namreč, tega ne morem izmeriti (v večini primerov) in tudi ne poznam koga, ki bi to delal oz imel tako zaščito v avtu. Po drugi strani pa pijan itak ne smeš za volan! Seveda pa je uspešnica, če gledaš po klikih, saj je manjšina aktivnega prebivalstva tista, ki nima izpita.