Avto
176 ogledov

Avto bo odkril napako, še preden se bo zgodila okvara

Za veliko dela bodo dobili malo denarja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Motorna vozila so kompleksni stroji sestavljeni iz številnih elementov in sistemov in kot taki nagnjeni k okvaram. Čeprav tehnika vseskozi napreduje, imajo mehaniki veliko dela. Ne ukvarjajo se več toliko z mehanskimi napakami, kot v preteklosti, ampak je več napak na elektroniki. Po nepisanem pravilu se okvara zgodi v najbolj neprijetnem trenutku. Pri Chevroletu so našli rešitev.

Da bi minimizirali možnost, da bi do okvare sploh prišlo, so se pri Chevroletu uprli na znanje v letalski industriji. Ameriški proizvajalec je predstavil sistem Proactive Alerts, ki je zelo podoben sistemu, ki ga uporabljajo v Boeingu 787.

Njegova naloga je, da samodejno testira posamezni del v vozilu in predvidi možnost okvare posameznega dela še preden do okvare pride. Če ugotovi kakršnokoli napako ali pomanjkljivost na alternatorju, črpalki za gorivo ali akumulatorju, sistem opozori voznika, da mora odpeljati avto na servis, ko je ta še v delujočem stanju.

V  kombinaciji z OnStarjem

Ta tehnologija zbira podatke ob vsakem zagonu motorja. Nato računalnik analizira dobljene informacije iz posameznih delov avtomobila. Ko ugotovi nepravilnost v delovanju, to vozniku javi s pomočjo opozorila, ki se prikaže na zaslonu na dotik, lahko pa prejme tudi opozorilo v obliki tekstovnega sporočila na prenosnem telefonu ali elektronsko pošto. Odvisno od tega, kaj si zaželi voznik.

Proactive Alerts sistem je za zdaj na voljo voznikom najnovejše generacije posameznih modelov znamke Chevrolet, kot so silverado, tahoe, suburban, equinox in corvette, ki so opremljeni s sistemom OnStar. Kasneje bo sistem na voljo tudi v ostalih Chevroletovih vozilih. Ali bo sistem na voljo tudi v evropskih Oplih, ni znano.

 
Komentarjev 1
  • popokatopetl 11:54 15.maj 2016.

    Nonsense. Računalniki v avtu že zdaj marsikaj sproti testirajo in tudi napake najdejo, ampak jih ne javijo, jih vidi samo serviser preko OBD. Zato da ne bi "delali slabega vtisa". Najbolj bedno je da tudi ko je nuja samo napiše ...prikaži več da pejt na servis, ne pa tudi kaj je odkril, tako da ne veš pri čem si. Razen če ne voziš s sabo OBD testerja, samo zato da bo izpisal kode (ampak tisti za 10€ žal ni dober).