Avto > Avto nasveti
16221 ogledov

Kako je podjetni "Šime" izkoristil smolo slovenskega turista

Akumulator Žurnal24 main
Vročinski val je pokončal akumulator, podjetni mehanik pa turistovo denarnico.

Splošno prepričanje, da akumulatorju še posebej škoduje zimski mraz sicer drži, a je prav tako škodljiva lahko tudi poletna vročina. Naš bralec je to izkusil na najbolj neprijeten način, ko je moral za nenačrtovano menjavo avtomobilske baterije med dopustom odšteti lep kupček denarja.

Zgodba se je začela povsem po pravilih in z vso previdnostjo, saj je pred odhodom na dopust lastnik svojega renaulta laguno letnik 2011 odpeljal na preventivni pregled, kjer so mu zagotovili, da je vse v najlepšem redu. Po tednu dni uživanja na Cresu se je tik pred odhodom avtomobil pokvaril. Odpovedal je akumulator, kar je potrdil lokalni mehanik, ki je poskrbel za nadomestni del. Za slednjega je človeku z nepotrpežljivim dojenčkom, ki ga je lastnik apartmaja želel čim hitreje pospremiti ven, seveda mastno zaračunal. Nova baterija ga je po žepu udarila natanko 1600 hrvaških kun (215 evrov), kar je približno ena in pol krat toliko kot bi za to plačal doma.

Pazite se vročine

Zgoraj opisan dogodek ni mišljen kot lekcija o izkoriščanju nemočnih turistov, saj to počno povsod po svetu - tudi pri nas, pač pa v opozorilo o možnih posledicah hude vročine. Medtem ko mraz pri bateriji povzroča izgubo kapacitete, je visoka temperatura lahko še bolj pogubna. Kot pravi strokovnjak za akumulatorje Boštjan Grajzar in podjetja Grajzar akumulatorstvo, je treba upoštevati, da pri zunanji temperaturi 35 do 40 stopinj pod motornim pokrovom ta naraste na petdeset in še veliko več. Ob tem dodaja:  "Posledice so lahko korozija, razpad plošč in tudi kratek stik, kar baterijo preprosto uniči."

Sodobni avtomobili s sistemi za samodejno ugašanje in zagon motorja (start/stop) imajo
zmogljivejše in bolj napredne baterije, ki pa ob zamenjavi povzročijo občutno višje stroške.

Idealna temperatura za delovanje akumulatorja je nekje okoli dvajsetih stopinj Celzija, po besedah Grajzarja pa imajo najkrajšo življenjsko dobo v vročih tropskih krajih.

Tako mu boste podaljšali življenje

Akumulatorji spadajo med potrošni material in naj bi ob normalni uporabi zdržali tja do pet let. Ob tem velja upoštevati nekaj preprostih napotkov, ki zagotavljajo več možnosti za dolgo življenje akumulatorja, sploh, če ste med tistimi, ki za svoje vozilo radi poskrbite sami. Prvi zadeva redno čiščenje, saj je na akumulatorskih polih včasih nabirajo nečistoče in sulfati. Slednji niso le lepotni problem, ampak povzročajo tudi slabše delovanje in polnjenje.

Če je zunaj več kot trideset stopinj, se v žgočem soncu notranjost avtomobila lahko segreje na preko 50. To pa je za akumulator tik pod pločevino lahko usodno. Hladno parkirno mesto torej ni koristno le za potnike, pač pa tudi za avtomobilske komponente

Prav tako pomembno je preverjati količino destilirane vode. Večina sodobnih akumulatorjev ima temu namenjen indikator, s katerim lahko zelo preprosto ugotovite ali jo je treba dotočiti. Prepričajte se, da je akumulator dobro pritrjen, stresanje in premetavanje je namreč lahko usodno tako za akumulatorje kot za avtomobile, saj lahko pride do poškodb in celo do kratkega stika. Enako velja tudi za slabe kable, zato preverite, da so tudi ti v dobrem stanju.

Če ste zares pazljivi, boste pred zagonom izklopili čim več elektronike in s tem akumulator nekoliko razbremenili. Danes večina sodobnih uporabnih ali zabavnih pripomočkov v vozilih uporablja elektriko, med zagonom motorja pa lahko prevelika obremenitev bateriji škoduje. No, pa na parkiranje v senci očitno tudi ne smete pozabiti!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • vinko92 09:57 26.september 2017.

    Đoser ostani tam kjer ti je mesto,v zemlji. Ostalim daj mir da uživajo v soncu, morju, dobri volji,prijateljstvu.

  • Avatar Džoser
    Džoser 17:54 23.september 2017.

    Pa bi letoval doma ali kje drugje,bi bilo ceneje!Vsi ,ki rinete na morje k Ustašem ne jamrajte,res ste tupi glupi ,drugi smo jih že prečitali in jim ne damo zaslužiti niti centa!

  • Avatar Leon
    Leon 08:55 23.september 2017.

    Start stop tehnologija nima ničesar skupnega z ekologijo in zmanjšanjem škodljivih delcev v zraku ! To je samo modna muha in dodatni zaslužek za proizvajalce rezervnih delov.