Avto > Avto nasveti
22012 ogledov

Ali lahko razbijemo steklo na tujem razgretem avtu in rešimo otroka?

Vročina bralka
V zadnjih letih je bilo tudi pri nas več odmevnih primerov, v katerih so gasilci, ali policisti iz razgretega zaklenjenega avtomobila, parkiranega na soncu, reševali nemočnega otroka ali živali. V katerih primerih bomo ostali nekaznovani, če bomo rešili steklo na zaklenjenem avtomobilu in na ta način rešili nemočnega otroka ali žival?

Manj kot 15 minut je potrebno, da otroku, ki ga nevestni vozniki pustijo samega v razgretem avtomobilu, odpovedo vitalni organi. V ZDA zaradi srčne kapi, ki je posledica tega, da je otrok zaprt v razgretem avtomobilu, vsakih deset dni umre en otrok. Slovenija pri tem ni izjema. Zelo odmeven je bil leta 2009, ko sta mati in oče med obiskom trgovine na parkirišču v razgretem avtomobilu pustila manj kot mesec dni starega dojenčka. Otrok na srečo ni dobil poškodb, saj ga je iz avtomobila rešil eden od zaposlenih, potem, ko ga je na to opozorila občanka. Delavec je na silo potegnil steklo avtomobilskega okna navzdol, odprl avtomobil in dojenčka odnesel v senco.

Policisti lahko vdrejo v vozilo

Na policiji so nam odgovorili, da policisti smejo zaradi pomoči onemogli osebi v vozilu ali preprečitve pogina živali, v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile, seveda če ni mogoče izslediti lastnika živali in če ni drugih možnosti za pomoč onemogli osebi v vozilu oziroma preprečitve pogina živali.

reševanje otroka | Avtor: 24sata 24sata

To smejo storiti v skladu z zakonom. Za zurnal24.si so pojasnili, da ne vodijo statistike na tak način, da bi lahko posredovali podatek o tem, koliko takih primerov je bilo obravnavanih, saj so prekrški in kazniva dejanja mučenja in grdega ravnanja z živalmi take narave, da je pojavnih oblik veliko, statistike pa ne vodimo ločeno po načinu storitve takega kaznivega dejanja ali prekrška.

V primeru prekrška je za fizično osebo zagrožena globa v višini od 800 do 1200 evrov. V navedenem primeru so lahko podani tudi elementi kaznivega dejanja Mučenja živali pri čemer je zagrožena zaporna kazen po 1. odstavku do enega oz. po 2. odstavku do dveh let.

Pokličite policiste

Očividec lahko v primeru zaprte živali v vozilo ob visokih temperaturah, tako zadevo naznani bodisi pristojni veterinarski inšpekciji ali policiji, saj sta oba subjekta pristojna za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določil Zakona o zaščiti živali, so nam še odgovorili.

Pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija se kabina avtomobila po petih minutah segreje na 24 stopinj Celzija. V pol ure je temperatura v kabini že 36 stopinj Celzij, po eni uri pa že 46 stopinj Celzija. V najbolj vročih dneh, kakršni bodo od srede naprej, se kabina avtomobila parkiranega na soncu segreje na 70 stopinj Celzija, kar je lahko smrtno nevarno tudi za odrasle.

Težava je tudi ta, da nekateri otroci ne morejo iz zaklenjenega avtomobila, ker se nekaterih avtomobilov od znotraj ne da odkleniti. Vozila, ki so opremljena z dvojnim centralnim zaklepanjem in so v tem načinu tudi zaklenjena, se iz potniške kabine ne da odkleniti. V kolikor ima vozilo enojno zaklepanje, pa se s potegom ročice-kljukice za odpiranje-zaklepanje vrat iz potniške kabine, ta tudi odklenejo. Strokovnjaki pravijo, da ni pravilo, da se vrat iz notranjosti vozila ne da odkleniti le pri novejših avtomobilih, pač pa tudi pri nekaterih starejših.

otroci avto sedež | Avtor: Profimedias Profimedias

Večkrat na leto rešujejo zaklenjene otroke in živali

AMZS mehaniki, ki izvajajo pomoč na cesti, pogosto pomagajo voznikom, ki so v avtomobil zaklenili svoje ključe. Pojasnili so nam, da v povprečju izvedejo to intervencijo od dva do trikrat na mesec. Zgodi se tudi, da iz zaklenjenih vozil rešujejo tudi otroke ali hišne ljubljenčke. Letno na srečo beležijo le nekaj primerov reševanja otrok iz zaklenjenih vozil.

Pri tem je potrebno poudariti, da znajo strokovnjaki reševanje zaklenjenih avtomobilov izvesti brez poškodb oziroma posledic na avtomobilu, saj ob pomoči različnih mehanskih naprav, strokovnih znanj in predvsem izkušenj pridejo v avto brez poškodb karoserije ali razbitih stekel. V kolikor bi ocenili, da je odzivni čas predolg glede na razmere (zunanja temperatura) in smatrajo na ogroženost otroka, je priporočljivo ukrepati takoj - ali poklicati gasilce, policijo ali se odločiti za razbitje  enega od stranskih stekel.

V primeru razbijanja stekla je potrebno poskrbeti za svojo varnost in varnost otroka. Avtomobilsko steklo se najlažje razbije s koničastim predmetom. Razbijemo stransko oziroma zadnje steklo, ki se bo razletelo v drobne delce.

Komentarjev 16
  • bumbar 13:44 19.julij 2017.

    Po mojem mnenju lahko, pa tudi gobec mu lahko razbiješ, ker ogroža nebogljenega otroka. Skippy: lastnina ne pomeni, da lahko odločaš o življenju !!

  • Avatar Beno Cizelj
    Beno Cizelj 21:28 17.julij 2017.

    preden se ti odzovejo na 113 traja tudi 5-10 minut, nato pa še odgovorno PP, naslednjih 10 minut, pa da pridejo policaji še kake pol ure !!!!! Po zakonu si potem kaznovan, ker si rešil življenje!!!!! Pa še škodo plačaš ...prikaži veččaš !!!! Idiotski zakoni, počasen odziv, če pa gre za žival,. se ti pa itak režijo, češ, kaj pa to nas briga !!!! Morala in primitivizem na državni ravni !"

  • Tine123 13:48 17.julij 2017.

    Nimaš kaj čakat, razbiješ. Ali sploh rabite razmišljat o tem, da boste rešili življenje??? če DA, potem ste klasične OVCE in HLAPCI.