Avto > Avto nasveti
60873 ogledov

Tako se je mogoče izogniti kazenskim točkam

Provida policija radar Saša Despot
Slovenci smo veliki prevaranti, policija pa ne more nič.

Če ste na dom prejeli obvestilo o storjenem prekršku, še ne pomeni, da mora biti denarna kazen plačana in kazenske toče podeljene. V primeru, da za volanom ni bil lastnik vozila, se je mogoče kazni povsem izogniti.

Pogosto na kakšnem forumu ali pa tudi socialnih omrežjih preberemo, kako se v Sloveniji na veliko izogibajo plačevanja kazni. "Mož je bil pijan, ko je zletel s ceste in razbil vozilo, kazen pa je prevzela žena, ki ni pila, da mož ne bi ostal brez vozniškega izpita." To je le ena od številnih resničnih zgodb, ki so poznane vsem, tudi policistom, kar nenazadnje priznavajo tudi sami.

Radar Kako dokazovati Avto Kolikokrat policijski radar v resnici izpiše napačno hitrost?

Čeprav neuradno nam je en od policistov, ki ni želel biti imenovan, priznal, da imajo velike težave s tem, da prekrške povzročajo mladi vozniki v vozilih starih staršev, ki nato dobivajo denarne globe in kazenske točke. To je v Sloveniji velika težava, priznava policist.

Kazni na podlagi fotografij stacionarnih radarjev se nihče ne razveseli, še posebej, če jo prejme za prekršek, ki ga je za volanom njegovega avtomobila storil nekdo drug. V primeru, da se to zgodi, se seveda spodobi, da kazen poravna tisti, ki je prekršek storil. A po naši zakonodaji obstaja način, da za storjeni prekršek ne odgovarja nihče. Lastnik avtomobila mora namreč le dokazati, da ni bil za volanom, nikakor pa ni primoran podati imena osebe, ki je v tistem trenutku vozila.

Gatso radar | Avtor: Gatso Gatso

Dokazila, računi, potrdila …

Dokazovanje nedolžnosti v primeru posnetka stacionarnega radarja pa vseeno ni povsem preprosto. Kot pravi tiskovna predstavnica policije Vesna Drole, zgolj zatrjevanje in abstraktno navajanje, da nekdo ni vozil vozila v kritičnem času, ne izpodbije domneve lastnika vozila o odgovornosti za storjeni prekršek. Dodaja še: "V primeru, da lastnik vozila jasno, določno in konkretno navede, da prekrška ni storil, pri čemer svoje navedbe podkrepi (z dokazili, potrdili, izpiski), da je bil v času storitve na drugi lokaciji, kar potrjujejo dokazila, potem lahko govorimo, da je lastnik vozila izkazal, da v kritičnem času ni vozil vozila."

Imena pravega storilca ni treba izdati

S tem, ko je proti lastniku avtomobila postopek ustavljen, policija nima pravne podlage zahtevati, da ta poda ime osebe, ki je v času storitve prekrška vozila. Če se storilec ne javi sam in prizna prekrška, tako ni kaznovan nihče. Podobno velja za vozila, katerih lastniki so podjetja. Tam se prekršek pripiše odgovorni osebi, če ta ne poda imena tistega, ki ga je storil, lahko pa le dokaže, da sama ni bila tam v času prekrška.

Poskusi goljufij niso redkost

Seveda je zaradi zgoraj opisane "luknje v zakonu" kar nekaj poskusov goljufije. Zgodi se namreč, da si storilci priskrbijo lažna potrdila o tem, kje so v času prekrška bili in se s tem poskusijo izogniti kazni. Ob tem je Vesna Drole opozorila:"V praksi so na policiji že bili primeri, ko so lastniki vozil uveljavljali razloge razbremenitve z raznimi potrdili, izpisi itd. V nadaljevanju pa se je ugotovilo, da izdana potrdila in izpiski niso bili odraz dejanskega stanja, zato so bili v nadaljevanju sproženi določeni postopki." 

Overitev lažne vsebine po 253. členu KZ-1 predstavlja kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporno kaznijo do treh let. Tveganje za
izogibanje nekaj kazenskim točkam in denarni kazni je torej precejšnje. Kljub temu se najdejo takšni, ki se poskušajo kazni povsem izogniti ali pa jo s krivim priznanjem druge osebe "predati" naprej. Tako se zgodi, da kazenske točke nase prevzamejo bližnji, ki sami še niso prejeli nobene, recimo zakonci ali pa babice in dedki, ki že leta niso sedli za volan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • smejka 10:04 09.avgust 2017.

    Kaj ko bi raje promovirali varno vožnjo?Spodbujali NEuporabo telefona med vožnjo ipd., namesto kako se izogniti kazni za že storjeno dejanje?Kazni ni, če prekrška ni...enostavno kot pasulj.

  • smoljo 10:42 07.avgust 2017.

    Cisto enostavno,v primeru da se ne ugotivi identiteta voznika povzročitelja prekrška,se dotični avto ,ki pa je v prekršku enostavno zapleni,proda in poplaca prekrsek.pa bo hitro lastnik priznal oz. Navedel povzročitelja prekrška....

  • Avatar mike1968
    mike1968 09:41 07.avgust 2017.

    Spodbujanje k goljufiji ni najbolj na mestu. Vsak naj prevzame odgovornost za svoje napake pa bo! Ni čudno, da je poštenosti v Sloveniji vse manj in manj!