Avto
84 ogledov

Bizarna pogonska goriva

obvoznica, promet gneča Saša Despot
Avtomobilov ne poganjata zgolj nafta ali elektrika. Ljudje si izmišljujejo najrazličnejša pogonska goriva. Ste vedeli, da lahko avtomobil poganja urin ali pa olje iz cvrtnika? Predstavljamo vam nekaj bizarnih pogonskih goriv.

Avtomobili na urin pred vrati
Si predstavljate, da bi namesto v pisoar ali WC školjko odtočili kar v rezervoar avtomobila? Zelo verjetna različica prihodnosti, trdijo strokovnjaki. Na ameriški Univerzi Ohio so razvili postopek pridobivanja vodika iz urina z elektrolizo, ki je precej lažji od doslej poznanega pridobivanja vodika iz navadne vode. Vodik je sicer široko dostopen element v naravi, a ga je težko proizvajati in shranjevati. Prototipna naprava uporablja elektrodo iz niklja. Ko so jo pomočili v sestavino urina urejo ((NH2)2CO) in je skoznjo stekel električni tok, se je iz tekočine ločil vodik, ki so ga nato uporabili v gorivnih celicah za proizvodnjo elektrike z napetostjo do 500 milivatov. Pomembno dejstvo pri tem je, da je pri ločevanju vodika iz sečnine potrebna le četrtina vložene energije v primerjavi s pridobivanjem iz vode.

Okoli sveta na olje iz cvrtnika
Britanec Andy Pag je z 22 let starim šolskim avtobusom prepotoval 30 tisoč kilometrov, prečkal pa je 25 držav. Namesto bencina je v svoje vozilo točil iztrošeno kuhinjsko olje. Avtobus je imel prirejeno posodo za gorivo z volumnom 1.200 litrov z ustreznim sistemom filtriranja, na streho vozila pa je namestil solarno ploščo.

Prihodnost pripada nuklearnim avtomobilom
Znanstveniki iz raziskovalno-razvojnega centra Laser Power Systems izdelujejo električni pogon, ki se bo napajal s pomočjo laserske aktivacije torija. Ta srebrni in strupeni element bi lahko uporabljali kot pogonsko gorivo v zaprtem prostoru. Z laserjem bi sprožili toplotno reakcijo, ki bi vodo spremenila v paro, ta pa bi poganjala generator in tako ustvarjala električno energijo. Čeprav je radioaktiven, pa naj torij ne bi bil nevaren za ljudi, saj ga je mogoče izolirati že z navadno alu-folijo. Teoretično bi bilo za pogon avtomobila in 480 tisoč prevoženih kilometrov dovolj že osem gramov tega materiala.

Namesto bencina voda
Ideja, da bi avtomobile poganjala voda, je živa že kar nekaj časa. Elektroliza vode s ciljem ekstrakcije vodika je proces, ki se trenutno očitno še ne izplača. Enostavno povedano: za proizvodnjo vodika iz vode je potrebno porabiti več energije, kot jo je kasneje z izgorevanjem dobljene količine mogoče dobiti, trdijo znanstveniki. Vseeno obstajajo optimisti, ki menijo, da vse metode še niso izrabljene in da prostor za napredek je.

Komentarjev 1
  • telex 10:20 26.februar 2012.

    Napetost, moč...milivolt, miliwat...Malo splošne izobrazbe ne bi škodilo, če se že gremo posredovalce novic!