Avto
645 ogledov

Bo voznik prestižnega mercedesa kaznovan za vožnjo v rdečo luč v Ljubljani?

Vožnja skozi rdečo luč Youtube
Na spletnih kanalih se je razširil video posnet v križišču v Ljubljanskem Savskem naselju, na katerem je voznik ali voznica prestižnega mercedesa, kljub temu, da so čez prehod za pešce hodili pešci in vozili kolesarji pri zeleni luči, zapeljal skozi rdečo luč. Bo kazen doletela lastnika? Težko.

Na posnetku je jasno vidno, da je mercedes zapeljal skozi rdečo luč na semaforju, ni pa znano, ali je voznik oziroma voznica spregledala, da na semaforju gori rdeča luč. Na to je s hupanjem opozoril tudi voznik avtomobila, ki je posnetek naredil.

Ali bo voznik oziroma voznica mercedesa kaznovan za prekršek in odštel 300 evrov kazni? Težko. Pred časom je državljan na policijo naslovil vprašanje ali je lahko voznik na podlagi kamer v križiščih naknadno kaznovan za prekršek? 

V zelo korektnem odgovoru so mu pojasnili, da vsa križišča v Ljubljani niso opremljena s kamerami in tudi v tistih, ki so, snemalna oprema ni last policije, zato teh kamer ne morejo uporabljati za dokazovanje prekrškov. Za dokazovanje prekrškov lahko namreč policija uporablja le naprave, ki jih ima sistematizirane v uporabi. 

Avtor posnetka mora sodelovati s policijo

Na policiji so takrat pojasnili, da je v praksi najbolj praktično, "da tisti, ki zazna prekršek, takoj pokliče na 113 ali se ustavi na prvi policijski postaji in tam prijavi prekršek, ki ga je zaznal." Pri tem pa mora biti prijavitelj ves čas postopka pripravljen aktivno sodelovati, saj je v postopku ključna priča, po potrebi pa bo mora kot priča nastopiti tudi na sodišču.

Prav nasprotno pa so nam pri policiji pred kratkim ob amaterskem posnetku voznika enoslednega vozila, ki je posnel voznika pred seboj, ki prehiteva v škarjice, da je amaterski posnetek dokaz, oziroma spoznavni vir iz katerega prekrškovni organi črpajo podlago za ugotovitev o obstoju ali neobstoju odločilnega ali pomembnega dejstva. 

Leta 2015 3.468 voženj v rdečo luč

"Sam amaterski posnetek je dokazno sredstvo, dokaz je vsebina posnetka, kolikor seveda omogoča spoznavanje ali ugotavljanje pomembnih dejstev," so nam pojasnili na policiji.

Prekrškovni organ po ugotovitvi pogojev za začetek postopka oziroma dokazov, ki kažejo na sum prekrška, po uradni dolžnosti zbere dodatna obvestila in dokaze o prekršku ter nato sprejme ustrezno odločitev o odgovornosti storilca za obravnavani prekršek. V vsakem primeru pa morajo preveriti, ali v povezavi s posredovano fotografijo ali videoposnetkom izhajajo elementi prekrška.
Na policiji so nam povedali, da je treba od tistega, ki jim posreduje fotografijo ali videoposnetek, zbrati obvestila in pridobiti njegovo izjavo o okoliščinah naznanjenega dejanja, v kolikor le-ta seveda želi sodelovati s policisti ter nato sprejeti ustrezen ukrep.

Na območju Ljubljane je sicer več škatel za stacionarne kamere in radarje, a uradno vožnje v rdečo luč ne kontrolira nobena naprava. Kaznovanje vožnje v rdečo je tako še vedno prepuščeno neposrednemu zaznavanju policistov in redarjev. V letu 2015 so policisti po državi ugotovili 3.468 voženj v rdečo luč, za kar je zagrožena kazen 300 evrov.

Komentarjev 28
  • Dobby 12:53 18.junij 2017.

    Harrison ti si slep, Skippy ti si pa vrhunski butelj. Žal...

  • Skippy 12:05 18.junij 2017.

    Se prav vidi, kakšen hinavski narod smo. Na posnetku je vidnih cel kup prekrškov (od voznika s kamero, kolesarja itd.), ampak kaznovali bi samo tistega, ki ga storijo drugi, ne pa sami, ker je kao "hujši". Seveda je še boljše, ...prikaži več če je na drugi strani nekdo, ki ima boljši avto. Potem je seveda treba nujno kaznovati samo njega.

  • Skippy 12:00 18.junij 2017.

    Niso hujše in manj hujše kršitve. So samo kršitve. In voznik s kamero je dvoličnež, ki prav tak krši zakon.