Avto
21 ogledov

Črne skrinjice v vsa vozila?

Prometna nesreča EPA
V ZDA poteka razprava, da bi morala biti od leta 2014 naprej vsa nova vozila opremljena s "črnimi skrinjicami", t. i. snemalci podatkov dogajanja vozila, ki med drugim beležijo kako hitro se vozilo premika, do števila potnikov vozilu in natančne lokacije vozila.

Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu je začela javno razpravo o obvezni uvedbi črnih skrinjic, ki bo potekala do februarja prihodnje leto, po mnenju pobudnikov, pa to ne bi smelo predstavljati težav proizvajalcem vozil, ki so se v veliki meri že veliko investirali v naprave.

Ameriški kongres je pooblastil agencijo, da lahko postavi pravila, ki vplivajo na večjo varnost motornih vozil v prometu. Črne skrinjice v vozilih bodo manjše samostojne naprave ali del računalniškega sistema vozila. Naprave bi beležile nagla zaviranja, pospeševanje, zavijanje s poti in druge dogodke, ki bi lahko privedli do nesreče.

Zagovorniki človekovih pravic so opozorili na kršenje zasebnosti. Menijo, da bi morali biti zbrani podatki anonimni, in jih ne bi smeli uporabljati v marketinške namene. Menijo namreč, da bi lahko podatke prodajali zavarovalnim hišam, ki bi ocenjevale tveganje posameznih voznikov za prometne nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.