Avto
17378 ogledov

Dars straši prehitre voznike tudi z doma predelano škatlo

Radar Žurnal24
Dars hitrost na naših cestah umirja tudi na nekoliko bolj inovativne (a poceni) načine.

Problematika hitrosti na avtocestah in hitrih cestah ni nova, še posebej očitna pa je na odsekih, kjer je zaradi razmer na cesti (zožanje, stanje cestišča, predori, bližina cestninske postaje, vzdrževalna dela ...) nujno znižanje hitrosti, a tega vozniki marsikdaj ne upoštevajo. 

"Hitrost na teh odsekih ni omejena brez razloga, temveč zaradi varnosti cestnega prometa in varnosti izvajalcev del, zato želimo z Prehitre straši s predelano škatloumirjanjem hitrosti na teh odsekih zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem," pravijo na Darsu, ki že leta aktivno pomagajo policiji pri umirjanju hitrosti. Prav policija je namreč edina pristojna za izvajanje meritev na avtocesti. 

Dars je pred leti sam financiral nabavo stacionarega radarja ter ga predal policiji, lani pa so nabavili tudi 10 novih mobilnih ohišij sistema za stacionarni radar.

"V primeru postavitve radarskih ohišij lahko na splošno povemo, da po našem mnenju pomembno prispevajo k umirjanju prometa in s tem večji varnosti."

Dars

A ohišje, ki smo ga zapazili na eni od cestninskih postaj na avtocesti, je izvenserijsko! To so nam priznali tudi na Darsu: "V konkretnem primeru ... so sodelavci iz pristojne avtocestne baze ... eno od starejših ohišij sami predelali in gre za neke vrste samoiniciativno inovacijo, z vložkom minimalnih sredstev. Gre za 'nadgradnjo' v smislu, da je sedaj težje ugotoviti, ali je v ohišju dejansko merilna naprava."

To drži, saj dodana mačja očesa in kovinski element, ki simulira lečo kamere, dajejo "radarju" precej bolj verodostojno podobo kot doslej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • blueone 19:51 12.avgust 2017.

    Zakaj še vedno stojijo cestninske hišice, če imamo vinjete?

  • jerneja45 19:35 12.avgust 2017.

    Vredu je tudi tako. Služijo svojemu namenu. Umirjajo promet. Ne vem pa, zakaj ste jih novinarji razkrinkali. Pustili bi tako, kot je. Naj vozniki mislijo, da so pravi. Dragi novinarji, tudi vi in vaši najdražji se vozijo po teh cestah. ...prikaži več Tudi za vašo varnost umirjajo promet. Čestitke DARSU za domislico.

  • k0libri 10:46 12.avgust 2017.

    Take štaklet za par eur bi lahko posejali po celotni avtocesti.

Sorodne novice