Avto
133651 ogledov

Od ponedeljka boste po avtocestah vozili toliko počasneje

promet avtocesta vožnja dež Saša Despot
Oktobra se povprečna hitrost na avtocesti dodatno zniža. Dars nam je napovedal, kaj lahko pričakujejo vozniki.

Z oktobrom se na ceste v večji meri vračajo še študenti, hladnejše in bolj vlažno vreme pa zmanjša število alternativnih prevozov. Še posebej ob slabšem vremenu z deževjem je to čas zelo intenzivnih prometnih konic, na katere na določenih relacijah dodatno vpliva povečanje tovornega prometa.

"S prometom bo najbolj obremenjen ljubljanski obroč in vpadnice nanj ter vpadnice v vsa večja mesta (Maribor, Kranj, Koper …)," pojasnjujejo na Darsu. "Dnevne konice se bodo z začetkom študijskega leta še povečale."

"Uporabnikom priporočamo spremljanje spletne strani promet.si, zlasti pa uporabo mobilne aplikacije Promet+ , kjer so informacije najbolj ažurne in natančne."

Dars  

Na ljubljanski severni obvoznici je konica drugačna

Časovno največ prometa pričakujejo od ponedeljka do petka zjutraj med 6.30 in 9.00 ter popoldan med 15.00 in 17.00. Ob tem pa na Darsu opozarjajo, da je na zelo zasedeni severni ljubljanski obvoznici jutranja prometna konica nekoliko drugačna, bolj zgoščena. Tam največ prometa pričakujejo med 7.00 in 8.30.

Alenka Bratušek 4 primeri Avto Bratuškova ima prav, krivi smo vozniki!

Da gre oktobra za resnično upočasnitev zaradi zgoščenega prometa in da povprečnih hitrosti, kot smo jih bili vajeni čez poletje, na avtocesti jeseni ni več mogoče dosegati, dokazujejo podatki o povprečni hitrosti za lanski avgust, september in oktober. Podatki veljajo za ljubljanske vpadnice.

"Podatki iz prejšnjega leta kažejo, da se bo hitrost osebnih vozil zmanjšala za štiri do pet odstotkov na vpadnicah, na katerih med turistično sezono turistični promet ne prevladuje (štajerska in dolenjska vpadnica). Na drugih dveh vpadnicah pa bo ta padec majhen (gorenjska vpadnica) oziroma se bo povprečna hitrost z zmanjšanjem turističnega prometa celo povečala (primorska vpadnica)."


Srednjeročna napoved na Prometnem koledarju pravi, da smo se v rdeče obarvanih dni z zelo visoko gostoto prometa po zaključku glavne turistične sezone za nekaj časa znebili. Vseeno pa "ob koncih tedna ob lepem vremenu pričakujemo več turističnih poti na območju gorenjske in primorske avtoceste."

Na Darsu dodajajo, da gnečo na cesti pričakujejo "tudi ob začetku in koncu jesenskih počitnic, vključno z obema praznikoma (31. oktober in 1. november), zlasti v primeru toplega in sončnega vremena."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • igor52 11:17 01.oktober 2023.

    Važno, da so vinjeto podražili s 1100 na 117 €. Mislim, da nas ta država j... v mozak. In da je treba to enkrat za vselej končati.

  • vojko26 10:11 01.oktober 2023.

    Vrjetno bodo krivi upokojenci za natalo situacijo na avtocesti ker se vozijo zastonj

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:09 30.september 2023.

    Bodo spet DARS poezijo dali na portale, namesto da bi usmerjali promet.