Avto
43612 ogledov

Drugi val: nov nasvet, kako se zaščititi v avtu

Avto covid-19 virus maska Profimedia
Pozor, če se vozite z avtomobilom, upoštevajte naslednje nasvete, ki bodo zmanjšali možnost okužbe s covid-19.

Padli smo v drugi val epidemije. Za razliko od spomladanskega vala je tokrat omejitev gibanja manj, gospodarstvo skuša delovati naprej. Avto ostaja oziroma bo v naslednjih mesecih še bolj aktualno sredstvo prevoza, saj lahko ponudi precej boljšo zaščito pred okužbo kot pa javni potniški promet. A le, če je čist in primerno higiensko vzdrževan.

Spomnimo, kaj je treba vedeti.

Kdaj je treba nositi masko v avtu?

Najbolje v trenutnih razmerah bi seveda bilo, da bi ostali in po možnosti delali od doma. Ko pa morate po opravkih, se peljite sami. V skladu z vladnim odlokom je maska samo za voznika v avtu nepotrebna, tako kot v primeru, ko se z njim peljejo člani istega gospodinjstva. V vseh ostalih primerih pa jo morajo nositi vsi v vozilu, tudi če gre za prijatelja ali sodelavca. V vsakem primeru pa mora veljati pravilo, da se lahko skupaj vozijo le povsem zdravi ljudje. Virus v izdihanem zraku lahko preživi okoli tri ure, na površinah pa še precej dlje, kažejo rezultati analiz.

Kako se obnašati v avtomobilu?

Veljajo ista higienska pravila kot sicer. Površine v avtu že tako ne slovijo ravno kot čiste, zato je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za redno čiščenje predvsem najbolj uporabljenih površin, kot so volan in njegove tipke, obvolanske ročice, prestavna ročica, ročna zavora, stikala za nastavitev klimatske naprave, kljuke, pasovi, vzvratno ogledalo, reže za zrak ... Redno razkužujte te površine še posebej, ko si avto delite še s kom. Navkljub skrbi za čistočo bodite pozorni, da se z rokami ne dotikate predela obraza in da se na cilju temeljito umijete. 

Štiri načela, kako se v avtu izogniti okužbi:

1. Vozite se sami.

2. Uporabljajte masko.

3. Razkužujte in si umivajte roke.

4. Čim manj kontaktov.

Kako razkužiti avto?

Za učinkovitost je potrebno uporabiti sredstva, ki imajo vsaj 70-odstotno raztopino alkohola. Ta namreč poskrbi za uničenje virusa. Pri čiščenju površin je odvisno, ali gre za tekstil, usnje, imitacijo usnja ali pravo usnja. Eno najboljših sredstev tudi v boju proti virusu je izopropil alkohol, saj je primeren za večino notranjih materialov, za čiščenje ga uporabljajo tudi proizvajalci sami. Gre za sredstvo iz tipičnega razpršila za armaturno ploščo. 

Virus covid-19 avto škoda čiščenje | Avtor: Škoda Škoda

Previdnost pa je nujna na usnju, tam izopropila ne uporabljajte! Omenjeni deli imajo namreč poseben sloj zaščite, ki jih varuje pred razpokanjem ali izgubljanjem barve, a uporaba izopropila bi sloj uničila, zato bo staranje materiala veliko hitrejše. Usnjenih delov sedežev, usnjenega volana ali prestavne ročice se je zato treba lotiti z namenskimi čistili, v veliki večini primerov pa bo povsem dovolj že, če boste uporabili navadno milnico. Ne pretiravajte pa ne z vodo ne z drgnjenjem. Če boste sedež preveč namočili z vodo, bo prešla v spužvasti del sedeža in tam povzročila gojišče bakterij. Uporabni so lahko tudi čistilni robčki.

Kako pa naj varno natočim gorivo?

Na bencinskih črpalkah bodite še posebej pozorni na higieno. Uporabite plastično rokavico, ki jo najdemo na vsaki črpalki. Če avtomat to omogoča, gorivo brezstično s kartico plačajte kar prek njega. Tudi v Sloveniji so takšni avtomati že povsem običajen prizor na številnih črpalkah. Če že morate plačati osebju, prav tako uporabite brezstični sistem. Nekatere, a še zdaleč ne vse banke so svoje varnostne mehanizme že prilagodile tako, da PIN številke ni več treba vnašati prek POS terminala. 

bencinska črpalka, gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Nov nasvet: pred vstopom v avto vedno naredite tole

Nov nasvet, ki ga doslej še niste uporabljali! Če ste očistili vozilo v skladu z zgornjimi navodili in želite, da bo ostal še naprej brez prisotnosti virusa, potem si pred vstopom v avto nujno vedno umijte roke. Če to ni mogoče, na primer na parkirišču trgovine ali bencinske črpalke, pa si vsaj razkužite roke in jih osušite.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Tomaz_321 07:27 23.oktober 2020.

    A potem, ko to narediš se bo zgodilo tako kot v tistem videu, ko je možakar prišel v avto in razkužil ključe, volan, pas, armaturko v celoti... Nakar, ko prižge avto pa BUUUUMMMMMMM zgori v avtu. Tragično, tragično! :(

  • vzev 18:42 22.oktober 2020.

    Haha. Nisem nikoli nič razkuževal in tudi ne bom. In tudi pri tankanju ne delam nobene razlike. Saj nisem v ogroženi skupini, da bi moral paziti.

  • zlatkozakladko 15:42 22.oktober 2020.

    Jutri pričakujem članek o tem, kako se varno usrat...