Avto
5 ogledov

Električne namesto bencinskih postaj

Prvo polnjenje je opravil kar portugalski premier José Sócrates. (Foto: Nissan) Žurnal24 main
Nissan leaf je bilo prvo električno vozilo na prvi portugalski postaji za polnjenje električnih vozil, ki jo je svečano odprl portugalski premier José Sócrates.

Portugalski premier José Sócrates je sam prevozil nekaj kilometrov z električnim nissan leafom do električne postaje blizu Parka Nacij v Lizboni. Gre za prvo postajo za polnjenje električnih vozil od predvidenih 1300 postaj v 25 mestih, ki jih bo postavil MOBI.E, portugalski konzorcij za polnilne postaje. Na Portugalskem bodo vse polnilne postaje postavili do leta 2011. Mreža za polnjenje je del dogovora, ki sta ga decembra leta 2008 podpisala naveza "Renault-Nissan" in portugalska vlada in naj bi pripomogel k realizaciji programa za mobilnosti z nulto emisijo škodljivih plinov na Portugalskem.

Nissan leaf bodo začeli prodajati decembra letos na Japonskem, v ZDA in na izbranih evropskih tržiščih, vključno s Portugalsko. Do leta 2012 naj bi ta avtomobil prodajali širom sveta. Za leafa bo na Portugalskem treba odšteti 29.955 evrov, 5000 evrov pa bo kot subvencijo prispevala država. Kupci električnih avtomobilov na Portugalskem bodo prav tako oproščeni plačevanja letnega nadomestila za uporabo cest.

Električni nissan leaf nudi enake vozne lastnosti in praktičnost kot standardni „hatchbacka“ s petimi sedeži a je brez izpušnih plinov. Njegova avtonomija je 160 kilometrov pri vožnji po mestu, kar je po zagotovilih Nissan dovolj, da zagotovi potrebe večine voznikov. Po informacijah Nissana namreč 80 odstotkov ljudi na svetu v povprečju z avtomobilom dnevno prevozi 100 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.