Avto
580 ogledov

Elon Musk razkril serijsko teslo model 3

Tesla model 3
1/2
Tesla
Prvi mož Tesle Elon Musk je na Twiiterju končal ugibanja in objavil prve fotografije serijske različice dolgo pričakovanega električnega vozila model 3. Pri Tesli so za električno limuzino prejeli kar 370 tisoč rezervacij.

Pred produkcijski električni avtomobil so pri Tesli predstavili že lanskega aprila. Elon Musk je najavil, da bo 28. julija prvim 30 kupcem tesle model 3 izročil ključe avtomobilov. Naslednjih 100 naj bi sledilo v avgustu, septembra pa bodo izročili naslednjih 1.500 vozil. Nato naj bi bila mesečna proizvodnja 20 tisoč vozil. To naj bi se zgodilo do decembra letos.

Model 3 bo imel (v ZDA) začetno ceno preračunano na okoli 31 tisoč evrov, doseg z enim polnjenjem pa bo malce manj kot 350 kilometrov. Pospešek od 0 do 60 milj (96 km/h) je 5,6 sekunde.

Pri Tesli neprestano izboljšujejo in nadgrajujejo programsko opremo za sistem polsamodejne vožnje, ki pa ga bodo morali kupci, če ga bodo želeli uporabljati, doplačati.

Ključen avtomobil za Teslo

Analitik pri podjetju Gartner Michael Ramsey je ob predstavitvi avtomobila povedal: "Menim, da je to najbolj pomemben električni avtomobil do zdaj. Izpolnjuje pričakovanja na vseh trgih po svetu in bo imel vpliv na globalno pozicioniranje električnih avtomobilov."

Zakaj je model 3 tako poseben? Tesle so si v preteklosti lahko privoščili zgolj bogataši, to pa je prvi množični model ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov, ki naj bi si ga privoščili številni vozniki po vsem svetu. Rezervacije zanj je vplačalo tudi nekaj Slovencev. Hkrati gre za tehnološko napreden avtomobil.

Hkrati pa bo to najbolj resen preizkus za Teslo, saj je uspeh podjetja odvisen ravno od novega električnega avtomobila, s katerim naj bi končno začeli ustvarjati dobiček. 

"Model 3 je ključen za Teslov dolgoročni uspeh. Podjetje obstaja že 15 let in nikoli ni poslovalo pozitivno. Model 3 je prvi Teslov poskus vstopa na masovni trg. Če bodo uspeli, bodo delnice Tesle končno opravičile svojo vrednost. Če ne bodo uspeli bodo potrjeni sumi kritikov, ki so na glas govorili, da Tesla nikoli ni naredila avtomobila, ki bi lahko konkuriral na trgu vozil," pa pravi Vergeu Karl Brauer iz podjetja Kelly Blue Book.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.