Avto
229 ogledov

En slabo prepisal, drugi ni primerjal

Kazen redarjev bralka
Bralka je od redarjev v Bohinju dobila kazen zaradi napačnega parkiranja, ki naj bi se zgodilo en mesec prej. A njenega avtomobila navedenega dne ni bilo niti blizu tamkajšnjega jezera.

Medobčinsko redarstvo občin Bleda, Bohinja in Železnikov skrbi tudi za red in urejenost na parkiriščih ob Bohinjskem jezeru. Na leto se namreč ob slovenski naravni in turistični biser zgrne na desettisoče vozil, marsikateri lastnik ob tem “pozabi” plačati parkirnino.

Primer bralke pa kaže, da se lahko težko razumljive napake pripetijo tudi na redarski strani. Na njen domači naslov je en mesec po tem, ko naj bi se prekršek zgodil, prejela plačilni nalog z obrazložitvijo, da so njen avtomobil na parkirišču v Stari Fužini zalotili brez parkirnega listka.

Presenečena bralka ni mogla razumeti, zakaj Bohinjci od nje terjajo 60 evrov, saj je bila tistega septembrskega dne zgodaj popoldan daleč stran v službi. “To je res nezaslišano. Ko bi si se vsaj izmislili en datum med vikendom, ko ne moreš stoodstotno dokazati, da nisi bil tam. Tako pa se moj mož ‘štemplja’ v službi, jaz pa delam stvari, ki jih lahko dokažem z datumom, avto pa je takrat v službeni garaži. Če bi obstajala milijoninka odstotka, da so nam avto ukradli, je bil ob 15.20 ob zaključku moje službe spet na svojem mestu.”

"Človeški faktor"

Po pritožbi so redarji znova pobrskali po dokumentaciji in odkrili, da so ustrelili kozla, saj da je redar napačno prepisal eno od številk registrske oznake. “Zato so bili pridobljeni podatki o lastništvu vozila, ki v prekršku ni bilo udeleženo. Plačilni nalog je bil izdan nepravi osebi, ki je zoper plačilni nalog vložila ugovor. Na podlagi ponovnega preverjanja fotografij in vpogleda v prekrškovno dokumentacijo je bilo ugotovljeno, da se registrska številka vozila na fotografiji in na plačilnem nalogu ne ujemata, zato je prekrškovni organ plačilni nalog z odločbo odpravil,” je za zurnal24.si napako pojasnil Primož Lah, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki.

Kot zatrjuje Lah, je šlo v tem primeru zgolj za človeški faktor in se zato bralki za napako iskreno opravičuje.

Saj bi morali samo primerjati fotografijo in podatke

Redarjem poleg plačilnega naloga po veljavnih predpisih ni potrebo dodati fotografije vozila, ki jo vedno posnamejo in s katero bi verjetno odpravili še marsikateri drugi dvom. Vseeno čudi, da oseba, ki je bila zadolžena za pripravo plačilnega naloga, ni vsaj primerjala posnete fotografije s podatki o vozilu. S tem pa so poleg precejšnjega časovnega razmika med očitanim prekrškom in pripravo plačilnega naloga dopustili dvom, da so se šli malce ugibanja.

Komentarjev 3
  • lazer999 14:45 13.november 2014.

    kakšni #### delajo na organu... K si nemorjo bolj inteligentne osebe zaposlit kot pa osebe z osnovno šolsko izobrazbo

  • primorka 12:19 13.november 2014.

    ....." bi verjetno odpravili še marsikateri drugi dvom. "..., seveda, bi skrili svoje napake, ki nobeden jih ne kontrolira,seveda teh je ogromno. Plača pa jih, kdo. Tisti, ki je najmanj kriv !!!

  • Skippy 08:46 13.november 2014.

    Se prav vidi, da so čakali še zadnji možni zakonski rok. Ne vem, zakaj so uzakonili 30 dni, ko pa je v tujini in v času tehnologije dovolj 3 dni. V 30 dneh se lahko razmere na terenu že precej spremenijo.