Avto
14 ogledov

Ena najdražjih stavk končana

Hyundai Hyundai
Delavci v južnokorejskem avtomobilskem proizvajalcu Hyundai Motor so v ponedeljek prižgali zeleno luč za dogovor z upravo o boljših delovnih pogojih in višjih plačah in s tem končali eno najdražjih stavk v zgodovini podjetja.

Dogovor bo začel veljati marca prihodnje leto, sindikat pa je prekinil serijo stavk, ki so se začele 13. julija. Proizvodnja je tako danes znova stekla v celoti.

Sindikat in uprava družbe sta se dogovorila, da bodo z marcem 2013 uvedli dvoizmensko delo, medtem ko zdaj proizvodnja teče cel dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg dvoizmenskega delovnika so si delavci priborili tudi zvišanje osnovne mesečne plače za 98 tisoč vonov (okoli 68 evrov), dodatek na delovno učinkovitost v višini petih mesečnih plač, posamezen zaposleni pa bo dobil tudi enkratno izplačilo v višini 9,6 milijona vonov (okoli 6.700 evrov).

Hyundai bo vložil 300 milijard vonov (okoli 210 milijonov evrov) za povečanje proizvodnih zmogljivosti, medtem ko je sindikat pristal na višjo urno proizvodno normo.

Sindikat je s serijo stavk začel 13. julija, delo pa so zaposleni prekinili osemindvajsetkrat. Zaradi stavk je s proizvodnega traku zapeljalo več kot 28 tisoč vozil manj, kar vrednostno znese okoli 1.700 milijard vonov (okoli 1,2 milijarde evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.