Avto
4751 ogledov

Eno leto dlje bodo vozniki začetniki

Šola vožnje razkuževanje Profimedia
Najnovejši vladni odlok bistveno podaljšuje veljavnost nekaterih listin pri voznikih. Preberite, ali ste med njimi.

Vlada je v luči boja proti pandemiji sprejela in objavila nov pomemben odlok s področja voznikov in vozil. 

Odločila je, da "se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do vključno 31. marca 2021, podaljša do vključno 31. decembra 2021."

To pomeni, da se pri vozniških dovoljenjih do 31. decembra letos podaljšuje veljavnost tistih vozniških dovoljenj, ki so oziroma bodo potekle v navedenem obdobju do konca letošnjega marca, in katerih imetniki zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev s področja voznikov niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Gre v prvi vrsti za program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika, v okviru katerega je določeno, da mora novopečeni voznik avta ali motorja po pridobitvi vozniškega dovoljenja v roku dveh let opraviti še tečaj varne vožnje, šele nato dobi stalno vozniško dovoljenje. 

"Voznik začetnik je voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil katere od kategorij A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G."

Zakon o voznikih določa kot obvezni del programa dodatnega usposabljanja voznika začetnika predvideva vadbo varne vožnje in udeležbo na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Oba sklopa morata biti opravljena do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika.

Voznik začetnik v organizmu ne sme imeti alkohola, za izgubo izpita pa je dovolj že sedem kazenskih točk.

Organizacije, ki so pooblaščene za izvajanje programov, imajo trenutno tako kot šole vožnje prepoved delovanja. 

Prav tako je do konca leta podaljšana veljavnost že opravljenih teoretičnih izpitov, ki jim veljavnost poteče do 31. marca, ki so v šolah vožnje pogoj za opravljanje praktičnega izpita.

Podaljšujejo se tudi izkaznice o vozniških kvalifikacijah.

Šola vožnje avtošola | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.