Avto
16 ogledov

EuroTAP: Pod Šentvidom brez skrbi

Žurnal24 main
Predor Šentvid je zelo varen, se glasi uradna ocena konzorcija EuroTAP. Tudi hrvaški predor Sveti Rok, ki leži na glavni prometni žili proti Jadranu, je dobil enako mnenje.

EuroTAP oziroma konzorcij evropskega programa ocenjevanja predorov je objavil rezultate letnih testiranj 26 predorov v 13 evropskih državah. Od slovenskih so tokrat vzeli pod drobnogled najnovejšega, a zato v zadnjih letih tudi najbolj zloglasnega – predor pod Šentvidom.

EutoTAP ugotavlja, da je 1.493 metrov dolg predor, skozi katerega v povprečju vsak dan zapelje 36 tisoč vozil, od tega 17 odstotkov tovornjakov, ustrezno opremljen. Prometni pasovi na cestišču so dovolj široki, osvetljenost ustrezna, vozniki so še pred vstopom ustrezno informirani. Prav tako imajo nadzor nad dogajanjem v predoru prek videopovezave izurjeni ljudje, ugotavlja EuroTAP.

Kliknite na tabelo za ogled rezultatov vseh ocenjevanih predorov. (Foto: EuroTAP)

 

 

V primeru požara ali drugih nesreč imajo ljudje v predoru dobre možnosti za rešitev. Le dihalni aparati imajo kratek rok trajanja, ugotavlja poročilo.

Šentvid je tako v sedmih od osmih kategorij ocenjevanja prejel oceno zelo dobro, dobro pa v eni. Hrvaški Sveti Rok se lahko pohvali s podobnimi rezultati.

Najvarnejši so bili sicer na tokratnem testu vsi trije ocenjevani avstrijski predori, najslabše pa jo je odnesel islandski Hvalfjöröur, v katerem se v primeru nesreče nočete znajti.

Še bolj bo varen
V šentviškem predoru nameravajo v prihodnje še bolj poskrbeti za varnost. Tako naj bi namestili merilne naprave, ki bodo merile varnostno razdaljo med vozili in po potrebi opozarjale voznike, naj povečajo razmik do vozila pred seboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.