Avto
10 ogledov

Google prepričan v samodejno vožnjo

Google avtonomna vožnja Youtube
Iz ameriškega Googla so minuli teden sporočili, da so dosegli pomemben napredek v razvoju tako imenovanih avtonomnih vozil.

Pri podjetju so optimistični, da jim bo kmalu uspelo izdelati vozilo, ki bo sposobno povsem samodejne vožnje.

Brez voznika po Mountain Viewu

Kot so zapisali na blogu, so njihovi avtomobili v zadnjih dveh letih prevozili na tisoče kilometrov po ulicah kalifornijskega mesta Mountain View, kjer je tudi sedež tehnološkega velikana.

V testnem obdobju so programsko opremo nadgradili tako, da lahko prepozna na stotine različnih objektov hkrati – pešce, avtobuse, druga vozila, kolesarje in celo ukaze policistov, ki usmerjajo promet.

"Avtonomno vozilo lahko spremlja vse te stvari naenkrat, kar je nekaj, česar človek preprosto ne more – pri tem pa se avtomobil nikoli ne utrudi ali izgubi zbranosti," so zapisali.

Cilj je uresničljiv

Na blogu so objavili tudi videoposnetek, ki kaže, kako avtonomno vozilo premaguje različne ovire, prepozna pešce in kolesarje ter na pravilen način prečka železniški prehod.

"Izkazalo se je, da je kaotičnost in naključnost mestne ulice za računalnik precej bolj predvidljiva, kot se zdi ljudem," je zapisal vodja projekta za razvoj avtonomnega vozila pri Googlu Chris Urmson.

Vožnja po avtocestah in predmestnih predelih, kar so doslej preizkušali pri Googlu, je seveda precej manj zahtevna kot gneča mestnega središča – pri podjetju priznavajo, da nerešenih ostaja še precej izzivov.

A kljub temu so optimistični. "Naši avtomobili so skupaj prevozili že več kot milijon kilometrov cest, z vsakim kilometrom pa smo bolj prepričani, da je naš cilj uresničljiv," je zapisal Urmson.

Komentarjev 1
  • mkmorfius 21:33 05.maj 2014.

    kumaj čakam avto z tipko "home"... Bom šu laži po rekreaciji na per :) Pa mi nej dajo pihat če hočjo...