Avto
171 ogledov

Gospodarska vozila leta v Sloveniji so ...

Scania
1/4
Scania
Najboljša gospodarska vozila leta v Sloveniji so postali VW transporter, scania linija R in S, neoplan tourliner in VW amarok.

Že 12. izbor za naj delovna vozila leta je končan, štirje zmagovalci pa so bili razglašeni na Celjskem sejmišču, kjer je vrata pravkar odprl četverček strokovnih sejmov s področja avtomobilov, motorjev, gospodarskih vozil in logistike. Zmagovalce je dala skupna ocena strokovne žirije in bralcev, potem ko so slednji dva meseca za svoje favorite glasovali tudi prek portala zurnal24.si. 

Izbor Gospodarsko vozilo leta sicer pripravljata specializirani reviji Mehanik in voznik ter Transport&Logistika.

V prvem delu izbora so kandidatom glasove prisodili bralci z elektronskim glasovanjem in poštnimi glasovnicami, glasov je bilo skupno kar 9.400, v drugem delu pa je morala svoje mnenje povedati še novinarska žirija, ki je kandidate za zmagovalce ocenjevala po različnih kriterijih. Tudi letos je bila zaradi konkurenčnosti vozil v vseh štirih kategorijah odločitev težka, pri nekaterih kandidatih so na koncu odločale le podrobnosti.

Dostavnik leta 2017

Najboljše dostavno vozilo leta je postal dvojček VW crafter in MAN TGE. Gre za popolnoma na novo zasnovanega dostavnika, ki ga odlikuje vrsta naprednih tehnologij in pripomočkov, da lahko blago in storitve opravlja ekonomično in varno. Ostali konkurentje so bili ieco daily, ford tourneo custom in trojček peugeot expert/citroën jumpy in toyota proace. 

Tovornjak leta 2017

Scania linija S in R je z naskokom najboljša novost med tovornjaki, se je strinjala žirija. Švedi so hkrati predstavili novo serijo R, ki ima majhen motorni tunel v kabini in povsem novo serijo S z ravnim dnom in izredno bogato opremo. Za pogon skrbijo preverjeni motorji, ki pa so na novo optimirani, skupaj z boljšo aerodinamiko pa so švedski tovornjaki za do tri odstotke učinkovitejši. 

Avtobus leta 2017

Najboljši avtobus je neoplan tourliner. Poleg nove zunanje podobe, ki sledi hišni oblikovalski doktrini Sharp-CutDesign, sodi med pomembne novosti preoblikovan voznikov delovni prostor. Novi motor D2676 LOH Euro 6c je vrstni šestvaljnik z 12.419 cm3 prostornine. Na voljo pa so tri izvedbe moči motorja in dva menjalnika: ročni šeststopenjski ZF EcoShiftt in hišni 12-stopenjski samodejni MAN TipMatic.

 V finalu je premagal modela mercedes-benz conecto in Iveco urbanway fullhybrid.

Gospodarsko vozilo leta | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Pick-up leta 2017

Konkurenca je bila pestra, na koncu je zmagal izdatno prenovljeni VW amarok. Gre za pravo terensko delovno vozilo z zelo zmogljivim 4x4 pogonom. Največja novost v amaroku pa je uvedba novega 3,0 V6 TDI motorja, ki zadovoljuje Euro 6 norme s pomočjo sistema SCR in dodatka aditiva AdBlue. Njegova najresnejša tekmeca sta bila fiat fullback in toyota hilux.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.