Avto
6975 ogledov

Grd trik z oljem, ki ga uporabljajo kupci rabljenih avtov

Prevara z motornim oljem
1/5
Profimedias
Tako kot marsikateri prodajalec rabljenih avtov tudi kupci poznajo veliko prevarantskih načinov, kako skleniti dober posel. Takšen je primer z uporabo olja.

Poznane so različne zgodbe, kakšno je realno stanje avtov, ki jih prodajalci prodajajo "kot skoraj nove". Iz Velike Britanije pa prihaja zgodba o tem, kakšne grde trike znajo uporabljati morebitni kupci pri zbijanju cene. 

Dogodek sicer sega že v poletje, a britanski mediji so se o njem razpisali šele nedavno. 28-letni preprodajalec iz okolice Manchastra je imel na parkirišču z rabljenimi avti tudi BMW serije 5 (E39), ki ga je cenil na okoli 2.000 evrov (1.750 funtov). Najavili so se trije moški in napovedali svoj prihod ter ogled avta. Vendar so prihod od napovedane ure močno zakasnili, tako da se je vmes že pričelo mračiti. Dejali so, da so Bolgari in da so pripotovali od daleč, avto pa bi po nakupu odpeljali v domovino. 

Že takoj na začetku so ponudili le 1.500 funtov, nato pa veliko spraševali o avtu. Ko jim je trgovec odprl pokrov motorja, je eden izmed njih prosil, če mu pokaže še rezervno pnevmatiko. Trgovec mu je dal ključe, naj si prtljažnik odpre kar sam, vendar je "Bolgar" dejal, da se ne spozna na odpiranje in je vztrajal, da mu je trgovec razkazal zadnji del. 

Prevara z motornim oljem | Avtor: Profimedias Profimedias
Nato so želeli opraviti testno vožnjo, h kateri je prisedel tudi trgovec. Takoj so pričeli voziti zelo agresivno, a se je med vožnjo pričel avto čudno obnašati, saj je motorju očitno pohajala moč. Kupci so izražali svoje razočaranje in trgovcu ponudili, da mu za avto plačajo kvečjemu 500 funtov (560 evrov), saj da ima veliko napako na motorju. 

Trgovec ni mogel razumeti, kaj je narobe z avtom, saj ga je pred prodajo pregledal in je vedel, v kakšnem stanju bi moral biti. Nato je na odprtini za hladilno tekočino opazil sledi motornega olja. Zazvonili so mu alarmi in čeprav ga je trojica silila, naj jim proda avto, ker da so ponj prišli od zelo daleč, jih je poslal skozi vrata. 

Pregled videonadzornih kamer je potrdil njegove sume, da je eden izmed preostale dvojice izkoristil trenutek "razkazovanja" rezervne pnevmatike in v hladilni sistem vlil neko tekočino. Pregled hladilnika je razkril, da je v njem odpadno motorno olje, v bližini pa je našel tudi odvrženo plastenko. 

Dogodek je prijavil policiji, kasneje je prišlo na dan, da je trojica "Bolgarov" v resnici prihaja iz Romunije in da s podobnim trikom kupuje avte po vsej državi, prva stvar, ki jo zahtevajo pri vsakem prodajalcu, pa je, naj jim dvigne pokrov motorja. Vendar pa Daily Mail ne poroča, da bi jih policija že uspela tudi prijeti.

Prodajalec je svoj primer rade volje zaupal medmrežju, ob čemer opozarja, da je sam profesionalni trgovec in je bil na podlagi izkušenj sposoben posumiti na poskus prevare. Veliko težje pa bodo takšne premetence prepoznali običajni privatni prodajalci avtov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mladen 00:05 06.februar 2020.

    Larifari zaradi nekaj olja med 10 litrov hladilne tekočine pa res ne more pohajat avtu moč.

  • Snežinko 11:54 09.november 2016.

    Z obzirom, da piše, da so vozili divje bi rekel, da se motor začne pregrevati zaradi slabega hlajenja - olje ima veliko večjo viskoznost in ne gre tako z lahkoto čez hladilni sistem, poleg tega je pa še odpadno, torej ...prikaži več umazano, z ostanki, koščki... hitro zabije kanale.

  • primoz.g 16:08 08.november 2016.

    Ja sej to tud jest sprašujem, ni glih ok da je olje v vodi ponavad je voda v olju ampak treba odvit drug pokrovček. Sicar pa kaj ma kupec za pipat okol motorja, lahko samo GLEDA, in dokler GLEDA jest ...prikaži večt GLEDAM NJEGA in njegove hitre roke :)