Avto
242 ogledov

Ignoriranje stroške zviša za 300 odstotkov

Opozorilne lučke Gregor Prebil
Opozorilne lučke na instrumentalni plošči so pomembne za vsakega voznika. Mnoge od njih voznika opozarjajo na možnost resne okvare vozila.




Vse večje število opozorilnih lučk v vozilu, ki jih imajo moderni avtomobili, povprečnega voznika zmede.

Pri britanskem podjetju Britannia Rescue, specializiranem za servisne usluge voznikov na poti, so naredili raziskavo, kako dobro vozniki poznajo opozorilne lučke. Voznikom so pokazali 16 najbolj pogostih simbolov – od troblje do sistema ABS, nivoja goriva, tlaka v pnevmatikah, akumulatorja ... Kar 98 odstotkov od več kot  dva tisoč vprašanih ne pozna vseh osnovnih opozorilnih lučk na instrumentalni plošči, kar je skrb vzbujajoče, saj se je kar četrtini vprašanih v zadnjem letu v vozilu prižgala vsaj ena opozorilna lučka.

Temu pa se niti ne gre čuditi, saj ima 15 najbolje prodajanih avtomobilov na britanskem tržišču skupno kar 99 različnih opozorilnih lučk, od katerih je le 12 enakih v vseh 15 modelih. Posebno skrb vzbujajoče je, da tretjina vprašanih ni znala prepoznati opozorilne lučke za zračno blazino, kar 71 odstotkov anketirancev pa ni prepoznalo lučke, ki opozarja na pritisk v pnevmatikah.

Strokovnjaki iz Britannia Rescue so v raziskavi ugotovili, da so vozniki, ki so s popravilom čakali vsaj 14 dni po tem, ko se jim je prižgala opozorilna lučka, za servis plačali skoraj trikrat več kot tisti, ki so to storili takoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.