Avto > Iz druge roke
38559 ogledov

Luksuzni avtomobili: Slovenci na široko odprli denarnice

Luksuzni rabljeni avtomobili
1/19
Odkrit nakup
Pri nakupu zmogljivejših vozil od 1. januarja letos ni več treba plačati dodatnega davka na luksuzne avtomobile. Prodajalec avtomobilov nam je zaupal, da je bilo letos prodanih petkrat več avtomobilov dražjih od 80.000 evrov kot lani. Razkrivamo, kakšen luksuz v svojih garažah so si letos privoščili slovenski vozniki in voznice.

S 1. januarjem letos je začel veljati novi zakon o davku na motorna vozila. Prodajalci vozil so že na začetku leta opazili veliko večje povpraševanje po luksuznih vozilih. Kdor je kupil avto letos, so mu davek obračunali v skladu z novo lestvico, po kateri je davčna stopnja, določena v odvisnosti od izpustov ogljikovega dioksida, emisijskega standarda euro ter vrste goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila. Pri nakupu dražjih vozil pa ni več treba plačati dodatnega davka na luksuzne avtomobile.

Luksuzni rabljeni avtomobili | Avtor: Odkrit nakup Odkrit nakup

Avtosalon prodaja avtov Nakup avtomobila Avto Za podoben mesečni obrok namesto rabljenega kupil novo vozilo

Brca v temo

Davek na luksuz je bil uveden leta 2012. Takrat je šlo za ukrep vlade v sklopu varčevalne zakonodaje. Davek se je obračunava za vozila, ki so bila prvič registrirana v Sloveniji in sicer od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila. Višina dodatne davčne obveznosti je bila odvisna od prostornine motorja motornega vozila in je bila določena progresivno. Začela se je z osmimi odstotki za avtomobile in avtodome s prostornino motorja 2500 kubičnih centimetrov in se zatem v več korakih zvišala do 16 odstotkov za vozila, katerih motor ima prostornino 4000 kubičnih centimetrov in več. Davek je občutno podražil nova vozila. Predvsem pri premium znamkah so cene poskočile za več tisoč, celo več deset tisoč evrov. Tako se je na primer porsche panamera turbo S s 405 kilovati in 4,8-litrskim motorjem čez noč podražila za več kot 20.000 evrov.

Luksuzni rabljeni avtomobili | Avtor: Odkrit nakup Odkrit nakup

rabljena vozila, nakup Avto Rabljeni avtomobili kot "bitcoin"

Povpraševanje po luksuznih, zmogljivih in dragih vozilih pri nas ni usahnilo, vendar pa so Slovenci našli svoj kanal, s pomočjo katerega so privarčevali tudi več deset tisoč evrov. Tisti, ki so imeli možnost registrirati avtomobil v tujini, so to praviloma tudi storili. Prodajalci premijskih znamk so priznali, da so jim vozila prodali, kupci pa so po regularni poti izvozili in jih registrirali v tujini. Država si s tem ni naredila posebne usluge, kvečjemu je zaslužila manj, saj se je prodalo manj vozil.

BMW M4 competition | Avtor: Saša Despot Saša Despot

pregled vozila Rabljen avto Avto Izpoved: Kako so skoraj kupili "mačka v žaklju"

Več porschejev kot volkswagnov

Dodatni davek je bil ukinjen, kar pomeni, da je porsche v vrednosti 190.000 evrov po novem obremenjen z davkom v višini 9000 evrov, kdor ga je kupil leta 2020, pa je moral plačati 77.000 evrov davka. Novi DMV je  stvari obrnil na glavo, kar razkrivajo tako uradne statistike, na primer podjetja Ardi d.o.o., ki ureja tudi statistiko novih avtomobilov za Sekcijo za osebna motorna vozila, pogledali pa smo tudi k prodajalcem rabljenih vozil, AMZS-jev spletni portal Doberavto in k Marku Ferlinu, strokovnjaku za uvoz vozil iz tujine. Direktor podjetja Odkrit nakup, ki se ukvarja z uvozom rabljenih vozil iz tujine, nam je razkril, da se je letos število prodanih vozil vrednosti nad 80.000 evrov pri nas kar petkrat večje kot v letu 2020.

Luksuzni rabljeni avtomobili | Avtor: Odkrit nakup Odkrit nakup

"Kot je bilo pričakovano, je preoblikovanje zakona od DMV na slovenske registrske tablice vrnilo marsikateri luksuzen avto. Hkrati pa je to za nakup spodbudilo tiste, ki se jim davčno izogibanje na tak način ni ljubilo. Ker je bil lani DMV za te avte absurdno visok (tudi do 54 %), je to pomenilo, da se za tak avto marsikdo ni odločil, pa čeprav si ga je lahko privoščil. Z uvedbo razumnega obdavčevanja vseh vozil smo letos opazili številne zanimive avtomobile na naših cestah. Od športnih različic vsakdanjih avtov, do super športnih in najbolj luksuznih vozil," pravi Ferlin.

Mercedes-Benz razred S 400 d 4Matic | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri podjetju Odkrit nakup beležijo, da so pri vozilih, ki so jih iz tujine uvozili v Slovenijo sami, prevladovala predvsem vozila znamke Porsche, med njimi najpogostejša sta najbolj pogosta modela panamera in carrera 911. "Ta znamka je res presenetila. Na začetku leta 2021 smo jih v določenem mesecu uvozili več kot vozil znamke Volkswagen, ki velja za eno najbolj pogostih, ko govorimo o uvoženih rabljenih avtomobilih iz tujine." Naslednja znamka po številu vozil visoke vrednosti, ki smo jih uvozili pri podjetju Odkrit nakup je Mercedes-Benz, številni med njimi iz športnega oddelka AMG. Med luksuznimi avtomobili je bila močno prisotna tudi znamka BMW, Land Rover (modeli Range Rover) in pa Bentley.

Lamborghini urus | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nakup, prodaja, avta, avtov, vozila, evri, cena, evro, stroški Staro za novo Avto Prodajalec mu je ponudil 2.000 evrov, sam ga je prodal za 4.500

Več vozil z zmogljivimi motorji

"Odslej so slovenske cene avtomobilov predvsem v razredu vozil z zmogljivejšimi motorji veliko bolj primerljive cenam v drugih državah in podatki o registracijah v prvem četrtletju že kažejo, da se je v istem obdobju v primerjavi s preteklim letom, prodalo bistveno več avtomobilov višjega cenovnega razreda. Zagotovo bi tudi lahko rekli, da se sedaj vozi po domačih cestah na slovenskih registrskih tablicah več vozil tega razreda kot leto poprej," so nam že kmalu po ukinitvi davka na luksuz pojasnili iz BMW Group Slovenija.

Franci Bolta, direktor za znamko Audi v Sloveniji nam je o pozitivnih učinkih ukinitve davka na luksuz povedal: "Vsekakor je imela sprememba obračuna DMV pozitiven efekt. Zaznali smo ha predvsem pri prodaji različic RS. Povpraševanje po njih je takšno, da ne morejo slediti dobavam." Bolta je dodal, da so veseli tega, da je davek končno obravnavan podobno kot v drugih državah.

Audi RS6 avant | Avtor: Audi Audi

Zanimiv je tudi pregled velikosti in moči motorjev, ki poganjajo prodane avte v letu 2021 v primerjavi z letom 2020. Ferlin pravi, da imajo luksuzni in športni avtomobili po pravilu večje in močnejše motorje. "To je kazalnik sprememb, ki je za vse avtomobilske navdušence dobrodošla. Do leta 2021 je bilo vozil z večjimi motorji od treh litrov prostornine naprej le 9,2 % vozil. Letos pa je takih vozil več kot četrtina - kar 26,4 %. Vozil z motorji, ki imajo več kot 250 "konjev" (183 kW) je letos 31,38 %, medtem, ko jih je bilo lani le 14,0 %," pravi Ferlin, ki kot zanimivost izpostavlja, da so lani močno prednjačili avtomobili na dizelski pogon, takih je bilo kar 76 %, letos pa se je močno povečal delež avtov na bencinski pogon. Razmerje med dizelskimi in bencinskimi avtomobili je bilo 55,45%: 40,4%. Drugo so alternativni pogoni.

Porsche 911 turbo S | Avtor: Porsche Porsche

Preverjeni športni avtomobili

Tudi pri AMZS spletnem portalu za prodajo rabljenih vozil DoberAvto opažajo zanimanje za športna in luksuzna vozila, predvsem tista z oznako preverjeno. Da bi voznikom omogočili nakup dobrega rabljenega avtomobila, so namreč v AMZS letos uredili portal DoberAvto.si, kjer so na enem mestu zbrani vsi podatki o avtomobilu in je vidna tudi vsa njegova zgodovina. Ker je v oglasu prikazana tudi številka šasije avtomobila (njen vpis je pri oddaji oglasa obvezen), se na portalu preko sistema Avtolog.si samodejno prikažejo tudi podatki o dejanskih prevoženih kilometrih, zgodovini lastništva in če je avto na seznamu ukradenih ali zaseženih vozil. Na portalu so tudi avtomobili z značko »AMZS Preverjeno«, ki so jih v AMZS servisnih delavnicah natančno pregledali njihovi strokovnjaki. Pri DoberAvto opažajo, da se med rabljeni vse pogosteje pojavljajo vozila kot so Astron Martin, tudi električne Tesle, Bentley, tudi športne klasike ford mustang in chevrolet camaro.

Chevrolet camaro | Avtor: Doberavto Doberavto

Rabljeni avti Nova resničnost Avto Nova resničnost: Rabljena vozila dražja kot nova

"Sprememba DMV je dodobra premešala karte, zadovoljila strasti marsikateremu avtomobilskemu navdušencu in poskrbela za številne zanimive avtomobile na naših cestah," zaključuje Ferlin.

Tudi ferrariji, bentleyji in lamborghiniji

Na Zurnal24.si smo prečesali tudi Ardijevo statistiko, ki razkriva, kateri avtomobili so letos dobili slovenske tablice. Luksuza je veliko. Kaj smo našli?

Veliko je vozil znamke Porsche. Našteli smo jih 14, večina je s hibridno tehnologijo. Še več je športnih terencev porsche cayenne (32), eden tudi turbo GT, slovenske tablice je sodeč po statističnih podatkih dobili 17 povsem električnih porsche taycanov. Veliko slovenskih voznikov in voznic si je zaželelo klasičnih športnih porschejev z oznako 911 in 718. Statistika vključuje 14 porschejev 911, devet vozil 911 carrera 4S, po štiri različice 911 turbo in 911 carrera in tudi tri različcie carrera 4. Odkrili smo tudi 911 carrera 4 GTS in 911 targa 4, kot tudi različici 718 boxter in 718 cayman GTS.

Audi RS e-tron GT | Avtor: Audi Audi

Volkswagen polo Po novem letu Avto Obeta se že tretja podražitev avtomobilov

Med najbolj priljubljenimi modeli med Slovenci in Slovenkami ostaja nemški luksuz svete trojice, Audi, BMW in Mercedes-Benz, še posebej, če imajo oznako M, RS oziroma S in AMG. Kar devet audije S6 se je našlo med registriranimi avtomobili letos pri nas, dva modela audi RS6, športni terenci RS Q8 (5) in SQ7 (4) dve hitra mercedesa AMG E53, pa dva športna terenca AMG GLE, na slovenskih cestah je množica BMW-jev iz športnega oddelka M: kar 25 vozil BMW M3, 23 vozil BMW M4, šest vozil BMW M5 in tudi štiri luksuzna vozila M8. Med brskanjem statističnih podatkov smo našli še šest Fordovih mustangov, kar 49 luksuznih športnih terencev toyota land cruiser in 17 ultra luksuznih Mercedesovih managerskih limuzin razred S. Dodati velja še tri najbolj športne električne audije RS e-tron.

Ferrari  SF90 Stradale | Avtor: Ferrari Ferrari

Če se pomaknemo še bolj k eksotiki, boste na naših cestah po novem videli bentley continental in bentley continental GT V8, štiri športne terence lambogrhini urus, pa tudi dva ferrarija ,in sicer F8 tributo in SF90 stradale.

Komentarjev 13
  • Avatar Anstanolla
    Anstanolla 23:57 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • ico8 16:32 19.december 2021.

    Hehe, skoraj vsi na forumu sipajo „cuker“ v gorivo avtov, ki jih se sanjati ne znajo… Bodite srecni, da vam se Wartburgi, Zaporozci in ostanek Zastavine rje se „laufa!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 15:35 19.december 2021.

    in ko bo ležal v grobu, nikogar ne bo zanimalo kateri avto je kdaj vozil.