Avto > Iz druge roke
6621 ogledov

Popravilo avtomobilov mora biti cenejše

Mehanik leta 2019 Anže Petkovšek
Evropska unija želi poceniti popravila. V prihodnosti bi morali imeti potrošniki v EU boljši in cenejši dostop do rezervnih delov za pokvarjene izdelke.

Vidni nadomestni deli so trenutno predmet zaščite dizajna in jih lahko ponudijo samo proizvajalci. EU si prizadeva to spremeniti – to bi prineslo daljnosežne posledice tudi za avtomehanične delavnice in njihove stranke.

V prihodnosti bi morali imeti potrošniki v EU boljši in cenejši dostop do rezervnih delov za pokvarjene izdelke. V ta namen naj bi bili ti deli izvzeti iz tako imenovane zaščite modelov, kot je po pogajanjih z EU parlamentom sporočilo predstavništvo držav članic EU, piše specializirani avtomobilski portal za industrijo Automobilwoche. Ocena je, da bi lahko potrošniki na ta način v obdobju desetih let privarčevali med 340 in 544 milijoni evrov.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

Načrtovani novi predpisi bodo po informacijah med drugim vplivali tudi na rezervne dele za avtomobile. Vendar pa so lahko zasnovani le za namene popravila in morajo izgledati popolnoma enako kot originalni del. Primera, navedena v sporočilu, sta bila poškodovana vrata ali pokvarjena luč.

Za zdaj je dobaviteljem prepovedano posnemati vidne rezervne dele, to pa zato, ker so originali s strani proizvajalcev dizajnersko zaščiteni. Zagovorniki potrošnikov in organizacije, kot je največji nemški avtomobilski klub ADAC, obtožujejo proizvajalce, da izkoriščajo monopolni položaj in zaračunavajo previsoke cene na rezervne dele.

Pobuda je del novega paketa za zaščito modelov, katerega cilj je tudi izboljšanje pravne zaščite intelektualne lastnine pred ponarejanjem. Evropska komisija ga je predlagala novembra 2022. Dogovor, dosežen med predstavniki Parlamenta in predstavniki držav članic, morata zdaj odobriti še plenarno zasedanje Parlamenta in Sveta držav članic. Vendar naj bi bila to zgolj formalnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:52 07.december 2023.

    monsanto je patentiral seme koruze- koruze edine ratline, ki ni zrasla sama od sebe ampak jo načrtno vzgaja človek, in ni sposobna sama od sebe brez pomočjo nekoga drugega razširit svojih semen, zrnja. pa mu je ratalo. tukaj pa se ...prikaži več gredo intelektulano lasnino za obliko pleha. upam da naslednjič ko pridem v štacuno, ne bo kruha, ker je nekdo patentiral obliko štruce in hleba. če tale svet, na čelu z EU ni poblaznel, potem ne vem, kaj vse smo še sposobni prežvečit za ljubi kruhek.