Avto > Iz druge roke
15564 ogledov

Prvi lastnik, realni kilometri, last babice

jaguar X-type kraljica Elizabeta II.
1/6
Historics Auctioners promo
Britanska dražbena hiša Historics Auctioners bo konec novembra na dražbi ponudila zelo edinstven avtomobil. Dražiteljem bo namreč na voljo jaguar X-type, ki ga je vozila britanska kraljica Elizabeta II.

V več kot pol stoletja svoje vladavine je kraljica Elizabeta II. Zamenjala veliko britanskih avtomobilov in čeprav je baje imela najraje land rover defender in njegove prednike, se ji je enako priljubil tudi njen zadnji avtomobil, jaguar X-type.

kraljica Elizabeta II. Svet Še zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

jaguar X-type kraljica Elizabeta II. | Avtor: Historics Auctioners promo Historics Auctioners promo

Jaguar X-type je nastal v času, ko je bila britanska avtomobilska znamka v lasti ameriškega Forda in večino tehnike je prevzel od sodobnega forda mondea. Jaguar je z njim poskušal tudi prvič vstopiti v občutljivi »direktorski« srednji razred, z njim je prvič preskusil dizelski motor, prav tako pa tudi sprednji pogon, ki ga je dotedanjemu le zadnjemu pogonu približal s štirikolesnim pogonom. Zanimivo pa je tudi, da je bila karavanska različica prvi jaguar, ki ga je oblikoval Ian Callum.

jaguar X-type kraljica Elizabeta II. | Avtor: Historics Auctioners promo Historics Auctioners promo

Kraljičin avtomobil je ravno karavanska različica, opremljena z močnim trilitrskim motorjem V6, ki poganja vsa štiri kolesa. Kraljica ga je prvič registrirala leta 2009, v zadnjem letu, ko je Jaguar ta model izdeloval, od tedaj pa je prevozil le 72.544 milj oziroma okrog 120.000 kilometrov.

Elizabeta II. Video Svet Ko je bila Elizabeta II. botra jugoslovanskemu prestolonasledniku

Za avtomobil pravijo, da je pravšnji za resne zbiratelje ali ljubitelje britanske krone, ki bodo z njim dobili avtomobil z neponovljivo zgodovino.  Vendar pa se bodo morali nečemu odpovedati: kupec namreč ne bo smel uporabiti tablic z originalno registrsko oznako PYN IF.

jaguar X-type kraljica Elizabeta II. | Avtor: Historics Auctioners promo Historics Auctioners promo

Komentarjev 2
  • vseimam 14:47 04.november 2022.

    Kakšna je to vrednost po Eurotax za zavarovalnico Sava.......4000€?